Ανοδικά ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

Ανοδικά ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

Λόγω αυξημένων τιμών στα προϊόντα, αλλά και ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση, αλλά 16,8% σε μηνιαία βάση, σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο του 2023, εξέλιξη η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αυξημένες τιμές των προϊόντων αλλά και στην ανάκαμψη που παρατηρείται στη βιομηχανική παραγωγή μετά το «μούδιασμα» που προκάλεσε κατά το προηγούμενο διάστημα η ενεργειακή κρίση και οδήγησε μέσα στο 2022 ακόμη και σε ακύρωση παραγγελιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022 παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι αύξησης 38,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία του μηνός Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023 παρουσίασε αύξηση 16,8%. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 παρουσίασε αύξηση 25,9%, έναντι αύξησης 34,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του δείκτη κατά 1,5% σε ετήσια βάση οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεν επιμέρους δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων αυξήθηκε κατά 48,1%, ο δε δείκτης κύκλου εργασιών στη μεταποίηση ενισχύθηκε κατά μόλις 1,1%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,7%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά μόλις 0,3%, κάτι που ερμηνεύεται ως εξής: επιβράδυνση των παραγγελιών από το εξωτερικό και κυρίως διατήρηση των τιμών των προϊόντων που πωλούνται εκτός Ελλάδας σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, προκειμένου να μη «χαθούν» οι ξένες αγορές.

Η αύξηση του δείκτη κατά 16,8% τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 οφείλεται στην αύξηση κατά 23,8% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων και στην αύξηση κατά 16,7% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης. Η αύξηση πάντως τόσο στην εξωτερική αγορά όσο και στην εγχώρια αγορά είχε πολύ μικρότερη διαφορά. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών εξωτερικής αγοράς ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 17,7% και ο αντίστοιχος δείκτης για την εγχώρια αγορά κατά 16,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT