1,24 δισ. δολάρια στη βρετανική βιομηχανία μικροτσίπ

1,24 δισ. δολάρια στη βρετανική βιομηχανία μικροτσίπ

Το επενδυτικό σχέδιο αποτελεί μέρος 20ετούς στρατηγικής της κυβέρνησης στη Μεγάλη Βρετανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Επενδυτικό σχέδιο, ύψους έως 1,24 δισ. δολαρίων (1 δισ. λίρες), στην εγχώρια βιομηχανία μικροτσίπ ανακοίνωσε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής και την αποτροπή διαταραχών στον εφοδιασμό, έπειτα από σειρά εκκλήσεων στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου της χώρας. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNBC, η επένδυση αποτελεί μέρος 20ετούς στρατηγικής για τους ημιαγωγούς, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες καθυστερήσεις, θέτοντας εμπόδια στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει τις προμήθειες μικροτσίπ και να θωρακιστεί από κινδύνους εθνικής ασφάλειας. Σημειώνεται πως οι πρόσφατες ελλείψεις ημιαγωγών ανέδειξαν την εξάρτηση χωρών, μεταξύ άλλων και της Ευρώπης, από περιορισμένο αριθμό προμηθευτών εκτός της Ε.Ε., ιδίως της Ταϊβάν και της νοτιοανατολικής Ασίας, για την κατασκευή μικροκυκλωμάτων και των ΗΠΑ για τον σχεδιασμό τους.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Σημειώνεται ότι ήδη αυτή την εβδομάδα, η Βρετανία συνήψε συμφωνία με την Ιαπωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της άμυνας και των ημιαγωγών. Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε, η βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει σε πρώτη φάση μέχρι και 200 εκατομμύρια λίρες έως το 2025 και ακολούθως έως και 1 δισ. λίρες την επόμενη δεκαετία. Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της ροής ταλέντων και την πρόσβαση σε εργαλεία, πατέντες και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

«Οι ημιαγωγοί υποστηρίζουν τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και θα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των τεχνολογιών τού αύριο», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε δήλωσή του. «Η νέα μας στρατηγική εστιάζει τις προσπάθειές μας εκεί όπου βρίσκονται τα δυνατά μας σημεία, σε τομείς όπως η έρευνα και ο σχεδιασμός, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε. «Αυξάνοντας τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας των ημιαγωγών, θα ενισχύσουμε την οικονομία μας, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή σε τεχνολογίες αιχμής». Οπως σημείωσε ακόμη ο Ρίσι Σούνακ, συστάθηκε επίσης μια συμβουλευτική επιτροπή με προσωπικότητες από τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό κόσμο, για να συνεργαστεί στενά για κοινές λύσεις και την εφαρμογή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT