Θετικά πρώτα μηνύματα από τις εισηγμένες

Θετικά πρώτα μηνύματα από τις εισηγμένες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Οι ισχυρές επιδόσεις των εισηγμένων, μετά την «ιστορική χρονιά» που αποτέλεσε το 2022 για τα μεγέθη τους σε όλα τα επίπεδα (πωλήσεις, λειτουργικά και καθαρά κέρδη), συνεχίζονται και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως επισημαίνει η Beta Securities. Αν και το δείγμα είναι ακόμη πολύ μικρό, με μόλις 18 εταιρείες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου έως τώρα, τα μεγέθη εξακολουθούν να δείχνουν μια εξαιρετική εικόνα μεγέθυνσης δραστηριότητας και επιδόσεων σε σχέση με το περσινό α΄ τρίμηνο. O τζίρος είναι αυξημένος κατά 16,4%, τα λειτουργικά κέρδη 95% και η καθαρή κερδοφορία μειωμένη κατά 24% λόγω των τραπεζικών εκτάκτων αποτελεσμάτων στο α΄ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta. Σημειώνεται πως στη χρήση του 2022, τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων διαμορφώθηκαν στα 10,41 δισ. ευρώ με αύξηση 303,6%, και ο τζίρος άγγιξε τα 106,847 δισ. ευρώ με αύξηση 48,8%.

Επιδοτήσεις για να γίνουν «έξυπνα» 120.000 κτίρια

Στη δημοσιότητα βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο οδηγός του προγράμματος Smart Readiness για την παροχή επιδότησης, υπό τη μορφή κουπονιών, ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα. Θα διατεθούν δηλαδή 100 εκατ. ευρώ (περίπου κατά 50 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με το αρχικά προβλεπόμενο ποσό) για την εγκατάσταση της απαιτούμενης καλωδίωσης για την τοποθέτηση οπτικής ίνας και τη δημιουργία υποδομής για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τέλη του 2025.

Ενισχύσεις έως 60.000 ευρώ στους γουνοποιούς

Λίγες ώρες πριν λήξει η προεκλογική περίοδος, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στη δημοσίευση της πρόσκλησης για τη χορήγηση ενισχύσεων στους γουνοποιούς, οι οποίοι έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Η δράση, που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, είναι συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ και προβλέπει ελάχιστο ποσό επιχορήγησης για κάθε δυνητικό δικαιούχο 4.000 ευρώ και μέγιστο 60.000 ευρώ.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για κατασκηνώσεις

Τη Δευτέρα ξεκινάει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ. Αφορά  70.000 επιταγές για παιδιά 6-16 ετών και θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 20 Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες μέρες,  ενώ στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους της Εύβοιας μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 μέρες. Το ανώτατο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ,  ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα ΑμεΑ και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

«Ζυμώσεις» στον κλάδο των κατασκευών

Δεν φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της συγκέντρωσης «δυνάμεων» στον χώρο των κατασκευών. Ορισμένοι κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τους μεγάλους ομίλους, σειρά θα έχουν οι μικρότερες εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων είναι πιθανό να απορροφηθούν από τις εταιρείες της ανώτατης τάξης του εργοληπτικού πτυχίου. Η «λειψανδρία» που παρατηρείται στον κλάδο είναι ένα πιεστικό ζήτημα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται «ζυμώσεις» που περιλαμβάνουν τη συγχώνευση εταιρειών της Στ΄ Τάξης με μεγαλύτερους ομίλους. Οπου αυτό δεν είναι εφικτό, συνάπτονται αποκλειστικές συνεργασίες, ώστε οι «μεγάλοι» να εξασφαλίζουν «χέρια» και μηχανήματα για κάποια από τα έργα που αναλαμβάνουν. «Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» που θα έλεγε κι ο θυμόσοφος λαός. Από την άλλη πλευρά, είναι προτιμότερο να έχει κανείς ευχάριστους, παρά δυσάρεστους «πονοκεφάλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT