Με ρυθμούς… χελώνας η επιδότηση δανείων

Με ρυθμούς… χελώνας η επιδότηση δανείων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Με αργούς ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης των δανείων για τους ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς μέχρι στιγμής μόλις 3.682 αιτήσεις από αντίστοιχους οφειλέτες έχουν κριθεί επιλέξιμες για την επιδότηση. Ο αριθμός αυτός προκύπτει παρά τον μεγάλο όγκο των αιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα και ο οποίος ξεπερνάει τις 74.600. Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από αυτές ολοκληρωμένες είναι οι 28.260 περίπου, αλλά πάνω από 20.600 ακυρώθηκαν στην πορεία από τους ίδιους τους οφειλέτες, με συνέπεια στην τελική φάση για την επιδότηση να έχουν προωθηθεί τελικά οι 3.682. Στην ουρά παραμένουν 46.340 αιτήσεις που μένει να ολοκληρωθούν προκειμένου να φανεί ποιοι από αυτούς τους οφειλέτες πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου, τα οποία υπενθυμίζεται ότι έχουν καταστεί ευνοϊκότερα προκειμένου να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων.

Προβλέψεις για ισχυρές επιδόσεις από OΠΑΠ 

Ισχυρές επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εκτιμούν οι αναλυτές της Optima Bank ότι θα εμφανίσει ο ΟΠΑΠ. Τοποθετούν τα έσοδα σε περίπου 521 εκατ. ευρώ, τη λειτουργική κερδοφορία σε 192 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 113 εκατ. ευρώ, μέγεθος που το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε ανέλθει σε 88,3 εκατ. ευρώ. Κατά τους αναλυτές, τα αποτελέσματα της εισηγμένης ευνοούνται από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και την προσδοκώμενη βελτίωση της online δραστηριότητας και των επίγειων παιγνίων. 

Υπεύθυνος για θέματα απάτης στην Κοινωνία της Πληροφορίας

Υπεύθυνο για θέματα απάτης, διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων όρισε η Κοινωνία της Πληροφορίας με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των έργων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εταιρεία διαχειρίζεται περισσότερα από 340 έργα αξίας 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025. Μέχρι τότε, στόχος είναι σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να παρέχονται ψηφιακά.

Διανομή μερίσματος ανακοίνωσε η Prodea

Συνεχίζεται η διαδικασία για την αύξηση της διασποράς των μετοχών της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η επίτευξη του σχετικού στόχου. Πιθανότεροι αγοραστές μετοχών της εταιρείας αναμένεται να είναι θεσμικοί επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, στους μετόχους της εισηγμένης προστέθηκε το Ιδρυμα Ωνάση, που απέκτησε συμμετοχή χαμηλότερη μεν του 5%, πλην όμως παραμένει μια σημαντική κίνηση. Ωστόσο, απαιτούνται κι άλλες πωλήσεις μετοχών, καθώς το ποσοστό της Invel και της μετόχου αυτής Castlelake παραμένει πολύ υψηλό. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,255 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2022. 

Δεν είναι απειλή η τεχνητή νοημοσύνη

Με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (Al), οι φόβοι ότι η ανθρώπινη εργασία θα αντικαθίσταται όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια έχουν ενισχυθεί. Η Deutsche Bank, ωστόσο, διαφωνεί. Οπως σημειώνει, η Ιστορία έχει αποδείξει πως τέτοιοι φόβοι αποδεικνύονται σταθερά αβάσιμοι, καθώς οι νέες τεχνολογίες δεν υποκαθιστούν απλώς την εργασία, αλλά τη συμπληρώνουν επίσης. Oτιδήποτε επιτρέπει την απελευθέρωση πόρων συνήθως οδηγεί στη δημιουργία νέων εγχειρημάτων και νέων βιομηχανιών, τονίζει. «Στο μέλλον θα κοιτάξουμε πίσω και θα διαπιστώσουμε ότι ήταν απίστευτα θετική εξέλιξη. Εξάλλου, τα μακροπρόθεσμα κέρδη στους πραγματικούς μισθούς βασίζονται ιστορικά στην ικανότητά μας να είμαστε πιο παραγωγικοί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν η αποτυχία να αγκαλιάσουμε τις νέες τεχνολογίες, καθώς οι αιώνες πριν από τη βιομηχανική επανάσταση έδειξαν πως η στάσιμη παραγωγικότητα σήμαινε ότι οι πραγματικοί μισθοί έβλεπαν ελάχιστη αλλαγή από γενιά σε γενιά», καταλήγει η Deutsche Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT