Ανοδο του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,4% βλέπει το ΔΝΤ

Ανοδο του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,4% βλέπει το ΔΝΤ

Αιφνιδιάζει η μεγάλη ανατροπή στις προβλέψεις του ΔΝΤ, που επανεξετάζοντας τις εκτιμήσεις του «βλέπει» τη χειμαζόμενη οικονομία της Βρετανίας να αναπτύσσεται ταχύτερα από εκείνη της Γερμανίας φέτος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Αιφνιδιάζει η μεγάλη ανατροπή στις προβλέψεις του ΔΝΤ, που επανεξετάζοντας τις εκτιμήσεις του «βλέπει» τη χειμαζόμενη οικονομία της Βρετανίας να αναπτύσσεται ταχύτερα από εκείνη της Γερμανίας φέτος. Μετά την επανεξέταση και βελτίωση των προβλέψεών του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά τώρα ότι η οικονομία της Βρετανίας, όχι μόνον θα αποφύγει την ύφεση φέτος, αλλά και θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε. Οι παράγοντες που θα τη στηρίξουν θα είναι η ισχυρή κατανάλωση αλλά και οι βελτιωμένες σχέσεις με την Ε.Ε. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του ΔΝΤ, η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 0,4%. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών του, καθώς μόλις τον περασμένο μήνα το Ταμείο προέβλεπε πως η οικονομία της Γηραιάς Αλβιόνας θα συρρικνωθεί κατά 0,3% στη διάρκεια του έτους.

Οπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, ένας από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν τη βρετανική οικονομία θα είναι η πτώση που σημειώνουν οι τιμές ενέργειας. Συνολικά, αναμένει ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2024 και κατά μέσον όρο 2% το 2025 και το 2026. Τα νούμερα αυτά θα απομακρύνουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τον πάτο της λίστας του G7.

Πριν από ένα μήνα το Ταμείο προέβλεπε ύφεση 0,3% στη Βρετανία, τώρα αναμένει να αναπτυχθεί ταχύτερα από τη Γερμανία.

Η προοπτική ταχύτερης ανάπτυξης θα δημιουργήσει ελπίδες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ότι μπορεί να υποσχεθεί περικοπές φόρων ενόψει των εκλογών τον επόμενο χρόνο. Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί έπονται των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, την αδύναμη ανάπτυξη, τις απεργίες του δημοσίου τομέα και την αύξηση των φόρων.

Ο Σούνακ προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της οικονομίας. Ο λόγος είναι ότι έχουν προηγηθεί οι καταστροφικές επιπτώσεις των οικονομικών σχεδίων της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, πέρυσι, τα οποία βύθισαν τη λίρα και προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές ομολόγων.

Στην τακτική έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η αναβάθμισή του αντανακλά καλύτερη αύξηση των μισθών και «βελτιωμένη εμπιστοσύνη, εν μέσω κάπως μειωμένης αβεβαιότητας μετά το Brexit». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν θα γίνει αισθητός ο «μέγιστος αντίκτυπος» του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT