Αύξηση τζίρου στα 221,6 εκατ. για την Autohellas το α΄ τρίμηνο

Αύξηση τζίρου στα 221,6 εκατ. για την Autohellas το α΄ τρίμηνο

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου ενισχύθηκαν σε 17,6 εκατ. ευρώ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Με σημαντική αύξηση μεγεθών ολοκληρώθηκε το πρώτο εποχικά αδύναμο τρίμηνο της χρονιάς για την εταιρεία μίσθωσης και εμπορίας αυτοκινήτων Autohellas. Σε ενοποιημένο επίπεδο, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, η εισηγμένη αύξησε κατά 77 εκατ., ή κατά 53,1%, σε 221,6 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών, με την ανοδική μεταβολή να αποδίδεται και στη συνεισφορά με περίπου 15 εκατ. ευρώ της δραστηριότητας των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων της Hertz στην Πορτογαλία. Τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ της αύξησης του τζίρου προήλθαν από οργανική ανάπτυξη.

Τα κέρδη προ φόρων (ΕBT) του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 2,1% σε 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν ελαφρώς (-7,5%) σε 7,4 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 30,6%, σε 17,6 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση της εταιρείας έχει ενισχυθεί σε 376,3 εκατ. ευρώ από 345 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις διαμορφώνονται σε 567,6 εκατ. ευρώ.

Ανά τομείς δραστηριότητας, στις μισθώσεις αυτοκινήτων, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, κατά 18,2%, σε 49 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω τομέας υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τη μεταπώληση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου, αλλά και από τη σταδιακή άφιξη αυτοκινήτων που αποτελούσαν παραγγελίες του προηγούμενου έτους και προστέθηκαν στον στόλο των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Τα έσοδα από τις θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού, που αφορούν την ενοικίαση αυτοκινήτων, υπερδιπλασιάστηκαν σε 30,3 εκατ. ευρώ περιλαμβάνοντας την ενσωμάτωση της πορτογαλικής HR Aluguer de Automoveis.

Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σημείωσε άνοδο κατά 53,1%.

Εξαιρουμένης της τελευταίας, η οργανική ανάπτυξη ανήλθε σε 20%. Σύμφωνα με την Autohellas, χώρες όπως η Κύπρος και η Κροατία επανακάμπτουν φέτος με καθυστέρηση, σε σχέση με την Ελλάδα, αγγίζοντας τα επίπεδα τουριστικών αφίξεων του 2019.

Εντός Ελλάδος, η εμπορία αυτοκινήτων παρουσίασε σημαντική αύξηση, με τις εταιρείες του ομίλου να συνεισφέρουν συνολικά 142,3 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών που αυξήθηκε κατά 56,7%, σε ετήσια βάση. Η δυναμική στον κύκλο εργασιών υποστηρίζεται και από τον σημαντικό αριθμό εκκρεμών παραγγελιών πελατών από την περίοδο του 2022 που δημιουργήθηκε λόγω των περιορισμών της παραγωγής που ίσχυσαν για το δεύτερο μέρος του 2021 και ολόκληρο το 2022. Επίσης, η ύπαρξη μεγαλύτερων στόλων αυτοκινήτων ενδέχεται, κατά την εισηγμένη, να επηρεάσει, σε κάποιο βαθμό αρνητικά, το επίπεδο τιμών σε σχέση με το 2022.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας κερδοφορίας του ομίλου παράγεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, η Autohellas καταγράφει, ήδη, από τον Απρίλιο μια ισχυρή δυναμική στις αφίξεις και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Αυτή αποδίδεται στην ισχυρή βάση προκρατήσεων των καταλυμάτων που αναμένεται να συνεχιστεί κατά τους επομένους μήνες.

Σε σχέση με τη δυναμική του επερχόμενου καλοκαιριού, η μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξη σε αφίξεις ξένων επισκεπτών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε σχέση με το 2022, εντοπίζεται για τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου στις αγορές της Κροατίας και της Πορτογαλίας, όπου δραστηριοποιείται η Autohellas.

Σχετικά με την εξαγορά της FCA Greece (FIAT, Jeep, Alfa Romeo) από τις Autohellas και Samelet, που ολοκληρώθηκε αρχές Μαΐου, δεν έχει επίδραση στα μεγέθη της εταιρείας. Εκτιμάται ότι θα είναι εμφανής για πρώτη φορά στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT