Το γαρ πολύ της θλίψεως…

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Στις σελίδες της χθεσινής «Καθημερινής» στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντόπισαν μια φοβερή αποκάλυψη: «παγώνουν» οι μισθοί. Και διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φρόντισαν να ενημερώσουν τους ακολούθους τους. Δύο λεπτομέρειες τους «διέφυγαν». Πρώτον, το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι η ανεργία θα διατηρηθεί πάνω από το 10% την επόμενη διετία και κατά συνέπεια, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της, δεν θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, δηλαδή οι αυξήσεις που παίρνουν λόγω προϋπηρεσίας οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον βασικό μισθό. Δεύτερον, οι τριετίες «πάγωσαν» το 2012 και παρέμειναν «παγωμένες» και την τετραετία 2015-2019, δηλαδή κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά… διαστρεβλώσεις.

Θετική επίδραση της μείωσης του κόστους στην Κρι Κρι  

Ορατή είναι η θετική επίδραση της μείωσης του κόστους παραγωγής στην κερδοφορία της Κρι Κρι, η οποία κινήθηκε σε πολλαπλάσια επίπεδα κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η Κρι Κρι στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του 2023 προανήγγειλε περαιτέρω προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα της, πέραν αυτών που είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, της συνέχισης της εξομάλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Νέα μονάδα παραγωγής φαρμάκων από Genepharm

Στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής φαρμάκων στην Παλλήνη αλλά και στην ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και στην εγκατάσταση ΑΠΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους προχωρεί η φαρμακοβιομηχανία Genepharm. Πρόκειται για επένδυση ύψους 32,1 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 24,9 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΤΑΑ να αγγίζει το 50% και της Alpha Bank το 30%, καλύπτοντας το 80% του επενδυτικού προγράμματος.  

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για Quest  

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε όρους εσόδων, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, η εμπορική δραστηριότητα του ομίλου Quest, με τα προϊόντα της εταιρείας Apple να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Ο συγκεκριμένος τομέας αύξησε τις πωλήσεις κατά 22,5%, με τις υπηρεσίες πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) του ομίλου να καταγράφουν την αμέσως μεγαλύτερη αύξηση εσόδων σε ποσοστό 20,5%. Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής παραμένει ισχυρή λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Περίπου το 50% των εσόδων προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. Ακόμη μία θυγατρική του ομίλου Quest, η ACS Courier, εμφάνισε άνοδο πωλήσεων 8,8%.  

Αισιόδοξη για τις ΗΠΑ η Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ  

«Δεν χρειάζεται να “αποχαιρετήσετε” τα δολάριά σας ακόμη», διεμήνυσε στους επενδυτές η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κηρύξουν πτώχευση». Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην Ντόχα του Κατάρ αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μη συμφωνία για την αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠA, η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε πως «η Ιστορία δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα παλέψουν με αυτή την έννοια της χρεοκοπίας, αλλά την τελευταία στιγμή το ζήτημα θα επιλυθεί». Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον ρόλο του δολαρίου ως «κυρίαρχου» νομίσματος στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας πως «δεν αναμένουμε μια ξαφνική “στροφή” στα αποθεματικά σε δολάριο». Οπως πρόσθεσε, η ισχύς του δολαρίου συνδέεται με την οικονομική δύναμη των ΗΠΑ και το βάθος των χρηματοπιστωτικών αγορών τους».    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT