Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Leaseplan από την ALD

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Leaseplan από την ALD

Ανεβάζουν ταχύτητα με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων οι εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων (rent a car) είναι μία από τις δραστηριότητες που επηρεάζει θετικά η έκρηξη των τουριστικών αφίξεων. Αλλά και οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις αυτοκινήτων (leasing) εμφανίζουν ανοδική πορεία λόγω του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν αυξήσει τις τιμές των καινούργιων οχημάτων. Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσεται η κινητικότητα εντός κι εκτός Ελλάδας στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, που συνοδεύεται από συγχωνεύσεις εταιρειών και νέες επενδύσεις.

Η πιο πρόσφατη περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ολλανδικής πολυεθνικής Leaseplan από τη γαλλική ALD Automotive έναντι τιμήματος 4,9 δισ. ευρώ. Το deal οδηγεί στη συγχώνευση των δύο εταιρειών μίσθωσης και διαχείρισης στόλου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο νέο σχήμα (ALD Automotive-Leaseplan) να καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινος CEO της Leaseplan, Κώστας Πετρούτσος. Κι ενώ η συγχώνευση για τους πελάτες των δύο εταιρειών δεν φέρνει αλλαγές, μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει τις υφιστάμενες ισορροπίες, σε πρώτη φάση, στην ελληνική αγορά του leasing, όπου η Avis και η Autohellas/Hertz έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Παγκοσμίως, αυτός ο νέος όμιλος, που διαχειρίζεται 3,31 εκατομμύρια οχήματα, δρομολογεί νέες επενδύσεις σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, με την ALD να επιδιώκει το 50% του στόλου της να είναι ηλεκτροκίνητο μέχρι το 2030. Ωστόσο, η Leaseplan φιλοδοξεί, μέχρι τότε, το σύνολο των οχημάτων της να είναι «πράσινα».

Η αύξηση της ζήτησης για μακροχρόνια ενοικίαση αυτοκινήτων από τις επιχειρήσεις, που συμβαδίζει με τις προβλέψεις για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τη στροφή των ιδιωτών στο leasing με ευέλικτα χαρακτηριστικά, υπαγορεύει τις κινήσεις των παικτών του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Avis, η Autohellas-Hertz και η Σφακιανάκης έχουν δημιουργήσει υπηρεσίες ευέλικτης μίσθωσης αυτοκινήτων (easy leasing, flex drive, quick flex).

Η ελληνική αγορά εμφανίζει ισχυρές προοπτικές λόγω και της περιορισμένης διείσδυσης του leasing που είναι χαμηλότερη από 50%, όταν στην Ευρώπη ξεπερνάει το 80%, όπως έχει αναφέρει στην «Κ» ο Ανδρέας Ταπραντζής, ο οποίος εξελέγη, πριν από μερικές ημέρες, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος. Επίσης, η Autohellas-Hertz δρομολογεί την επόμενη πενταετία επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για αγορά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων, αλλά και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποστήριξης και φόρτισης στο δίκτυό της. Αντίστοιχα, η Avis δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. για την ανανέωση του στόλου της με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Πριν από μερικούς μήνες η τεχνολογική εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες μίσθωσης ενοικίασης, με μηνιαία συνδρομή, άντλησε χρηματοδότηση της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ στον γύρο χρηματοδότησης όπου συμμετείχαν η Autohellas, το fund Ellikonos 2, ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners. Στόχος της Instacar είναι η αύξηση του στόλου των οχημάτων της σε 5.000 αλλά και η επέκταση στο εξωτερικό.

Οι κινήσεις των παικτών του κλάδου περιλαμβάνουν και την ολοκλήρωση της απόκτησης του 100% της Lion Rental από τη Μοτοδυναμική –διαθέτει από τον Δεκέμβριο του 2018 το 80,5% αυτής– που ελέγχει τη Sixt.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT