Επένδυση στην Κύπρο από την HELLENiQ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Διευρύνεται η παρουσία της HELLENiQ ENERGY στην αγορά της Κύπρου με την εξαγορά 2 φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW, που ανακοινώθηκε χθες μέσω της θυγατρικής της εταιρείας HELLENiQ RENEWABLES. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση της εταιρείας, που όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, σηματοδοτεί τη δραστηριοποίησή της σε μια νέα ενεργειακή αγορά. «Η επένδυση αυτή, μαζί με την ίδρυση της νέας εταιρείας μας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην κυπριακή αγορά, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις στο πελατολόγιό μας», τόνισε ο ίδιος. Η HELLENiQ ENERGY δραστηριοποιείται ήδη στην αγορά της Κύπρου μέσω της EKO CYPRUS. Η εταιρεία δρομολογεί την ενεργειακή αυτονόμηση της υπερσύγχρονης εγκατάστασης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό, την εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια ΕΚΟ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο των πρατηρίων της.

25.000 αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό σε μία ημέρα

Σχεδόν 3,5 αιτήσεις ανά δευτερόλεπτο υποβλήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα ενεργοποίησης της πλατφόρμας για τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού, με το ενδιαφέρον των πολιτών να συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και χθες. Αναλυτικά, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, κατά την πρώτη ημέρα υποβολής αιτήσεων, με την πλατφόρμα να είναι ανοικτή μόνο για όσους δικαιούχους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, υποβλήθηκαν περισσότερες από 25.000 αιτήσεις για 47.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. 

Διαγωνισμοί για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού

Η εταιρεία Cosmoone, που ανήκει στον όμιλο πληροφορικής Softone, ανέλαβε τη διεξαγωγή των καθιερωμένων, κάθε χρόνο, ηλεκτρονικών πλειοδοτικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Θα διεξαχθούν περίπου 300 τέτοιου είδους διαγωνισμοί, μέσω των οποίων το υπουργείο Οικονομικών παραχωρεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες συγκεκριμένες θέσεις στον αιγιαλό, για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και έναντι συγκεκριμένου ενοικίου. Σημειώνεται ότι πέρυσι τον Ιούλιο ο όμιλος Softone εξαγόρασε το 61,73% της Cosmoone από τον ΟΤΕ.   

Κύμα παραιτήσεων στην Credit Suisse

Εκατοντάδες υπάλληλοι της Credit Suisse παραιτούνται κάθε εβδομάδα, λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, καθώς προχωράει η διαδικασία εξαγοράς της από την UBS. Η ελβετική εφημερίδα Blick ανέφερε ότι κάθε μέρα περίπου 150 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραιτούνται από την Credit Suisse. Η UBS συμφώνησε στις 19 Μαρτίου να εξαγοράσει την ελβετική τράπεζα στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης, που συντονίστηκε από τις ελβετικές αρχές. Η Credit Suisse δήλωσε τον Απρίλιο ότι η «απομάκρυνση εργαζομένων της τράπεζας ήταν υψηλότερη κατά το τελευταίο έτος» και ότι είχε λίγο περισσότερους από 48.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Στο τέλος του 2022 η τράπεζα είχε 50.480 υπαλλήλους.  

100 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά

Περί τα 100 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Motor Oil για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών που εξαγόρασε μέσω της UNAGI με βάση το ποσοστό που της αναλογεί (51%), σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Τζαννετάκης. Τόνισε μάλιστα ότι τα 380 MW από αυτά αναμένεται να πάρουν σύντομα όρους σύνδεσης, να ξεκινήσει η κατασκευή τους και να ολοκληρωθούν σε ενάμιση χρόνο. Σε ό,τι αφορά το τίμημα για την απόκτηση του ποσοστού της UNAGI ανέφερε ότι ήταν κάτω από 10 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία διαθέτει μόνο άδειες και όχι έργα σε λειτουργία. Ο κ. Τζαννετάκης τόνισε επίσης ότι φέτος αναμένεται να ολοκληρωθούν τα 60 MW από τα 84 MW της Anemos Res που είναι υπό κατασκευή, με τα υπόλοιπα να ολοκληρώνονται το 2024.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT