Υπεγράφη η συμφωνία μετοχών για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Υπεγράφη η συμφωνία μετοχών για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Εντός του έτους η δημόσια εγγραφή μετά από τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το εγχείρημα της εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι συνθήκες στην αγορά παραμείνουν ευνοϊκές η δημόσια εγγραφή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με δεδομένη την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα και τα νέα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναμένεται να αναρριχηθούν φέτος οι αφίξεις στην Αθήνα και την Ελλάδα εν γένει, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ισχυρό. Εκτιμάται έτσι ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποτίμηση άνω των 3 δισεκατομμυρίων, επίπεδο που άλλωστε προσδιόρισε νωρίτερα φέτος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης όταν με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg μίλησε για αποτίμηση μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες της αγοράς. Διεθνείς συντονιστές-ανάδοχοι έχουν οριστεί οι Morgan Stanley και η Bank of America.

Οι εξελίξεις επιταχύνονται επειδή την Πέμπτη το απόγευμα υπογράφτηκε μεταξύ των μετόχων του ΔΑΑ το σχετικό μνημόνιο αλληλοκατανόησης για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Μέτοχοι του ΔΑΑ -που είναι η παραχωρησιούχος του αεροδρόμιου Ελευθέριος Βενιζέλος έως το 2046-, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% ποσοστό και το οποίο θα διατεθεί κατά την δημόσια εγγραφή, είναι ακόμα το Υπερταμείο (με 25% το οποίο και θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιο του), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).

Η συμφωνία μεταξύ δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το managment) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο, ένα επιπλέον ποσοστό 10% αλλά με εύλογο όμως υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά την δημόσια εγγραφή.

Η υπογραφή του μνημονίου έρχεται μετά την αποσαφήνιση ενός αριθμού λεπτομερειών που αφορά κυρίως σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύνταξη του Ενημερωτικού Δελτίου της εισαγωγής ώστε να πάρει το δρόμο του προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πρέπει πρώτα πάντως να περάσει από την Βουλή νέα τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2046. Η τροποποίηση είναι απαραίτητη για να συμπεριλάβει προβλέψεις περί εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για μία εισηγμένη εταιρεία, μεταξύ άλλων, και για τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος διακίνησε περισσότερους από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, δηλαδή αύξηση 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2022 τα λειτουργικά έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν στα 478,1 εκατομμύρια, τα κέρδη EBITDA στα 329,5 εκατομμύρια και τα μετά φόρων κέρδη στα 168 εκατομμύρια. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT