Αλφρέντο Γιέπες στην «Κ»: «Ελληνικό» το παγκόσμιο κέντρο αριστείας μας

Αλφρέντο Γιέπες στην «Κ»: «Ελληνικό» το παγκόσμιο κέντρο αριστείας μας

Γενικός διευθυντής και ανώτατος αντιπρόεδρος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της ΝΑ Ευρώπης της Hewlett Packard Enterprise - Εχετε εξαιρετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον και οικοσύστημα startup εταιρειών και εμείς επενδύουμε σε αυτή τη δυναμική

4' 13" χρόνος ανάγνωσης

Το παγκόσμιο κέντρο αριστείας που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα η Hewlett Packard Enterprise (HPE) είναι ένα από τα λιγοστά που διαθέτει παγκοσμίως ο πολυεθνικός τεχνολογικός όμιλος με αντικείμενο την υποστήριξη του λογισμικού HPE Ezmeral. Στις εγκαταστάσεις της HPE θα απασχοληθεί μια ομάδα 30 ατόμων, μηχανικών πληροφορικής και developers, που θα έχουν ως αντικείμενο την υποστήριξη των επιχειρήσεων – πελατών της HPE. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Αλφρέντο Γιέπες, γενικός διευθυντής και ανώτατος αντιπρόεδρος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της HPE, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του πολυεθνικού ομίλου διαδραμάτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον και οικοσύστημα startup εταιρειών, από το οποίο ο πολυεθνικός όμιλος άντλησε ταλαντούχους μηχανικούς για τη δημιουργία της νέας ομάδας στη χώρα.

«Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας επένδυση στην Ελλάδα, με στόχο να βοηθάει επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλον τον κόσμο να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία τους και να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα από τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν στην κατοχή τους. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του αντικτύπου της στην αγορά εργασίας και στο εργατικό δυναμικό. Η Ελλάδα αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τέταρτη χώρα προέλευσης κορυφαίων ερευνητών και στελεχών τεχνητής νοημοσύνης και εμείς επενδύουμε σε αυτή τη δυναμική. Επενδύουμε στην ελληνική δεξαμενή ταλέντων υψηλής εξειδίκευσης και συμβάλλουμε στην ανάδυση της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας, με διεθνή εμβέλεια και δραστηριότητα», προσθέτει.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Κατά πόσον, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το ιερό Γκράαλ της επιβίωσης και της επιτυχίας όχι μόνο μιας επιχείρησης, αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας;

Η Ελλάδα αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τέταρτη χώρα προέλευσης κορυφαίων ερευνητών και στελεχών τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με δεδομένα και προηγμένα analytics, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη νέας γνώσης, στη δημιουργία αξιόπιστων συναλλαγών και στη χρήση αυτής της νοημοσύνης με επαναστατικούς, ηθικά ορθούς και ασφαλείς τρόπους. Η ικανότητα να χρησιμοποιούμε μεγάλους όγκους δεδομένων από πολλές πηγές και να διαχειριζόμαστε αυτά τα δεδομένα αποτελεσματικά μπορεί όχι μόνο να θέσει τα θεμέλια για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και να συμβάλει στη δημιουργία ενός σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για μια επιχείρηση», εξηγεί ο κ. Γιέπες. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις πασχίζουν να υιοθετήσουν σωστά τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως σημειώνει το ανώτατο στέλεχος της HPE. Ο κ. Γιέπες επισημαίνει ότι τα δεδομένα αποτελούν το νέο πετρέλαιο. «Εχουμε πλέον εισαχθεί σε αυτό που ο CEO της HPE, Αντόνιο Νέρι, περιέγραψε ως Εποχή της Γνώσης (Age of Insight), κατά την οποία στο επίκεντρο έρχεται η εξαγωγή πολύτιμης γνώσης από δεδομένα – γνώσης που θα μπορούσε να εξυψώσει κάθε άνθρωπο στον πλανήτη», λέει.

«Ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και οι οργανισμοί πρέπει να αποκτήσουν τα εργαλεία και τις δεξιότητες για να εξάγουν γρήγορα όχι μόνο πληροφορίες, αλλά και αξία. Η τοποθέτηση δεδομένων στον πυρήνα της μηχανής αξίας ενός οργανισμού είναι μια ευκαιρία για οργανισμούς σε όλους τους κλάδους, οι οποίοι θα πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα δεδομένα ως το πραγματικό στρατηγικό τους πλεονέκτημα. Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι τα στοιχεία θα παρακολουθούνται στους εταιρικούς ισολογισμούς στο μέλλον. Αναγνωρίζοντας τον δυναμικό μετασχηματισμό των δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διακηρύξει ένα όραμα: τα δεδομένα να είναι η πηγή ζωής της οικονομικής ανάπτυξης και η Ευρώπη να ηγείται μιας ακμάζουσας παγκόσμιας οικονομίας δεδομένων. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη επενδύουν σε τεχνολογίες δεδομένων και αρχιτεκτονικές κοινής χρήσης δεδομένων – και υιοθετούν νομοθετικά και ρυθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση της κυριαρχίας των δεδομένων», τονίζει.

Η ψηφιοποίηση

Ωστόσο, με την ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, όπως το ChatGPT, να προκαλούν σαρωτικές ανατροπές σε όλα τα πεδία, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για αυτού του είδους τις αλλαγές. «Η χώρα σας αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η Εποχή της Γνώσης (Age of Insight) –που υποστηρίζεται από προηγμένες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη– μετασχηματίζει τον κόσμο μας. Με την πανδημία να λειτουργεί ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η χώρα, μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, εισήγαγε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες για πλήθος υπηρεσιών, όπως η άυλη συνταγογράφηση, ο εξατομικευμένος προγραμματισμός εμβολιασμού και πολλές άλλες υπηρεσίες οι οποίες διευκόλυναν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να βελτιώσει την κατάταξή της στην ψηφιακή ωριμότητα», αναφέρει ο Αλφρέντο Γιέπες. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, η έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δύσκολο στοίχημα «λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και του μεγέθους των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν».

«Αποτελεί όμως και μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο φέρνουμε εις πέρας τα εκάστοτε έργα και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία και μια διαφορετική προσέγγιση για την κατανάλωση της τεχνολογίας ως υπηρεσίας, προκειμένου να παράγουμε επιχειρηματικά αποτελέσματα με βάση τα δεδομένα τους», καταλήγει ο γενικός διευθυντής και ανώτατος αντιπρόεδρος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της HPE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT