Οι καταναλωτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση, ενισχύοντας το σενάριο να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες για τους επόμενους 6 μήνες τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 4,1%, από 5% τον Μάρτιο, όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ. Για τα επόμενα τρία χρόνια, υποχώρησαν στο 2,5% από 2,9%, κινούμενες προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Τα πρόσφατα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν την ασταθή πορεία υποχώρησης του πληθωρισμού, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ πέρυσι. Η έρευνα του Μαρτίου αποκάλυψε μια «σημαντική» άνοδο στις προσδοκίες των τιμών. Ωστόσο, οι δείκτες από τότε έχουν αποδειχθεί ενθαρρυντικοί. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 6,1% τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός –που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές, όπως της ενέργειας– υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,3%. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αποτέλεσαν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη τόσο για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ όσο και για τις κυβερνήσεις, καθώς τα νοικοκυριά πλήττονται από μια πρωτοφανή κρίση ακρίβειας. Σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2020. Καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, τα νέα στοιχεία αναμένεται να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση σχετικά με το πόσο ακόμη πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπόρις Βούζιτς δήλωσε στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι παραμένει ο κίνδυνος για αύξηση τιμών. Οι επενδυτές και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις κατά 0,25%, με το επιτόκιο καταθέσεων να κορυφώνεται στο 3,75%.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω για να ανακτήσουν τον έλεγχο των τιμών, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί. Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ, ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, προειδοποίησε χθες ότι η Ευρωζώνη υφίσταται πλέον δευτερογενείς επιπτώσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να μειωθούν οι τιμές καταναλωτή. «Οι τιμές της ενέργειας έχουν περάσει σε άλλα είδη στο καταναλωτικό καλάθι, ενώ οι μισθοί και ειδικά οι υπηρεσίες παίρνουν τη σκυτάλη του πληθωρισμού. Είναι πιθανό οι πληθωριστικές πιέσεις σε αυτούς τους τομείς να αποδειχθεί πιο δύσκολο να αποκλιμακωθούν», ανέφερε ο Κνοτ.