Οι αγορές κρύπτο στο στόχαστρο της SEC

Οι αγωγές κατά των χρηματιστηρίων Coinbase και Binance είναι μόνο η αρχή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Από τη στιγμή που η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μήνυσε δύο από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, Coinbase και Binance, θα έχουν την ίδια τύχη και άλλα αμερικανικά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων. Την Τρίτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε την Coinbase ότι διαπραγματευόταν τουλάχιστον 13 κρυπτογραφημένους τίτλους που έπρεπε να έχουν καταγραφεί στα αρχεία της. Μία ημέρα νωρίτερα κατηγόρησε την Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρύπτο στον κόσμο, ότι προσέφερε 12 κρυπτονομίσματα χωρίς να τα έχει εγγράψει στα αρχεία της ως τίτλους.

Οι συγκεκριμένες μηνύσεις επεκτείνουν τον συνολικό αριθμό των κρυπτονομισμάτων που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαρακτηρίζει τίτλους. Τίθενται έτσι ερωτήματα σχετικά με άλλα χρηματιστήρια του είδους που επέτρεψαν σε Αμερικανούς επενδυτές να διαπραγματεύονται αξίες όπως τα kraken, gemini, crypto.com και okcoin αλλά και για το κατά πόσον κινδυνεύουν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν μηνύσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Ορισμένα χρηματιστήρια του είδους ενδέχεται να διαγράψουν αυτές τις αξίες από τις συναλλαγές τους. Τόσο το Binance όσο και το Coinbase αρνούνται τις κατηγορίες και επιμένουν πως θα υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους στο δικαστήριο.

Γενικότερα, οι εταιρείες των κρυπτονομισμάτων άρχισαν να λειτουργούν σε μια γκρίζα περιοχή από ρυθμιστικής απόψεως. Ωστόσο υπό την ηγεσία του Γκάρι Γκένσλερ, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμένει να υπενθυμίζει ότι έχει εξουσία και αρμοδιότητα για να ελέγχει τον κλάδο. Υποστηρίζει πως τα περισσότερα κρυπτονομίσματα πληρούν τον ορισμό του τίτλου και πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς κανόνες ενημέρωσης όπως όλοι οι άλλοι τίτλοι.

Κατά τη συμβουλευτική Cornerstone Research και την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εν λόγω υπηρεσία έχει ήδη προβεί σε 130 αγωγές και διακανονισμούς κατά φορέων του κλάδου των κρυπτονομισμάτων. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχει κατονομάσει συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα. Οπως σημειώνει ο Σκοτ Φρίομαν, συνιδρυτής της JST Digital, χρηματοπιστωτικής εταιρείας που επικεντρώνεται στις ψηφιακές αξίες, «δεν θα εκπλαγεί κανείς αν δούμε τις αμερικανικές αρχές και πιθανώς το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβάλουν περισσότερες αγωγές μέσα στις επόμενες εβδομάδες». Οι εταιρείες κρυπτογραφημένων αξιών, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase και Binance, αμφισβητούν την αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί των δικών τους δραστηριοτήτων καθώς επιμένουν πως πολλά από τα κρυπτονομίσματα που προσφέρουν προσιδιάζουν περισσότερο σε εμπορεύματα παρά σε τίτλους. Εχουν επανειλημμένως καλέσει τις ρυθμιστικές αρχές να θεσπίσουν σαφέστερους κανόνες παρά να επιδεικνύουν την εξουσία τους μέσω κινήσεων επιβολής.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κρυπτονομίσματος kraken, τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων «δεν διαπραγματεύονται τίτλους αλλά για κάθε αξία που αναλαμβάνουν διεξάγουν πλήρεις ελέγχους ρίσκου και ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης και μια πλήρους διαδικασίας συμμόρφωσης με το σχετικό δίκαιο». Οι τελευταίες αυτές αγωγές θα κριθούν από τη δικαιοσύνη, κάτι που όμως ενδέχεται να πάρει χρόνια. Μια υπόθεση αγωγής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά του κρυπτονομίσματος XRP της Ripple ήταν στα δικαστήρια για περισσότερο από δύο χρόνια. Ανεξαρτήτως όμως του αν δικαιωθεί ή όχι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι αγωγές διαμηνύουν σαφέστατα στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων ότι η υπηρεσία δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Αυτό εκτιμούν στελέχη της βιομηχανίας των κρυπτογραφημένων αξιών. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου αντέχουν να αντιμετωπίσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά οι μικρότερες καταλήγουν να πτωχεύσουν ύστερα από μια τέτοια αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT