Οι ΗΠΑ θα… πλημμυρίσουν την αγορά με ομόλογα 1 τρισ. δολ.

Οι ΗΠΑ θα… πλημμυρίσουν την αγορά με ομόλογα 1 τρισ. δολ.

Φόβοι για παρενέργειες σε τράπεζες, επιχειρήσεις και δανειολήπτες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί οι ΗΠΑ να απέφυγαν μια στάση πληρωμών στο παρά πέντε, όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο που επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί περισσότερα χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του κράτους, όμως τώρα η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να «πλημμυρίσει» την αγορά με κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων, που απειλούν να ταρακουνήσουν τις αγορές και την οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζών, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να δανειστεί περίπου 1 τρισ. δολάρια μέσω της έκδοσης ομολόγων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Αυτός ο σταθερός ρυθμός ομολογιακών εκδόσεων εκτιμάται ότι θα «τραβήξει» χρήματα από τις τράπεζες, στερώντας ρευστότητα από το χρηματοοικονομικό σύστημα και ενδεχομένως εντείνοντας τις πιέσεις που ήδη δέχονται κυρίως οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Για να προσελκύσει επενδυτές, στην προσπάθειά της να δανειστεί τόσο μεγάλα ποσά, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού. Και με δεδομένο ότι τόσο πολλά χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι «δεμένα» με την απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, η αύξηση του κόστους δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης θα συμπαρασύρει τα επιτόκια που πληρώνουν τράπεζες, επιχειρήσεις και άλλοι δανειολήπτες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναλυτών τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, οι επιπτώσεις θα ισοδυναμούν με αύξηση περίπου 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Federal Reserve. Πολλοί θυμούνται ότι τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά εκτινάχθηκαν το 2019, σε μια περίοδο χαμηλής ρευστότητας, αναγκάζοντας τη Fed να παρέμβει. «Οταν ξεφορτώνεις μια τεράστια ποσότητα ομολόγων στην αγορά, προκαλείς στρέβλωση», λέει μιλώντας στη Wall Street Journal ο Τζον Μέιερ, επικεφαλής επενδύσεις της Global X. «Οι επενδυτές το έχουν υποτιμήσει αυτό».

Σύμφωνα με αναλυτές, οι επιπτώσεις θα ισοδυναμούν με αύξηση περίπου 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Federal Reserve.

Τους τελευταίους μήνες οι αγορές έχουν υπάρξει σχετικά ήρεμες. Ο δείκτης S&P 500 εμφανίζει άνοδο 11% από τις αρχές του έτους, λαμβάνοντας ώθηση από την ανθεκτική αγορά εργασίας των ΗΠΑ, το ράλι των τεχνολογικών μετοχών λόγω της μανίας με την τεχνητή νοημοσύνη και τις ενδείξεις ότι η Federal Reserve εισέρχεται στα τελευταία στάδια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της. Ο δείκτης Cboe Volatility Index, που μετράει τις διακυμάνσεις και είναι γνωστός και ως «δείκτης φόβου», κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Αυτή η ηρεμία διαπιστώνεται ακόμη και την ώρα που οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ενισχύονται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των προσδοκιών ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο καιρό. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε προειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το όριο χρέους θα αποτελούσε εστία ανησυχίας. Τώρα, το μέγεθος των εκδόσεων αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού, παρότι πλέον υπάρχει συμφωνία για το όριο χρέους.

Εξάλλου, μετά τις αιφνιδιαστικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά και την Τράπεζα της Αυστραλίας, υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και αυξάνονται οι αποδόσεις τους, πλησιάζοντας τα υψηλά επίπεδα που σημείωναν τον Μάρτιο. Οι αποδόσεις των δεκαετών βρίσκονται περίπου στο 3,8%, έχοντας σημειώσει άνοδο 10 μονάδων βάσης μέσα στην εβδομάδα. Ανάλογη πορεία έχουν και τα ομόλογα της Αυστραλίας, με τις αποδόσεις των τριετών ομολόγων να σημειώνουν άνοδο 17 μ.β. και να εκτοξεύονται στο 3,87%, που είναι το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2011. Οι συντονισμένες αυξήσεις επιτοκίων εξωθούν την αγορά να επανεξετάσει τα πρόσφατα στοιχήματα σε επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, καθώς καθιστούν σαφές πως η μάχη κατά του πληθωρισμού κάθε άλλο παρά έχει λήξει. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της Deutsche Bank, μεταξύ των οποίων και ο Τζιμ Ρέιντ, οι πρόσφατες εξελίξεις «διαψεύδουν την πεποίθηση που επικράτησε πως οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να θέσουν τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων και πολλώ δε μάλλον επειδή ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα που επισήμως δήλωσε τον Ιανουάριο ότι επίκειται τερματισμός τους». Σημειωτέον ότι η επικρατούσα πεποίθηση στην αγορά είναι πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ συνολικά κατά 50 μ.β. μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT