Οι κεντρικές τράπεζες γίνονται λιγότερο «επικοινωνιακές»

Οι κεντρικές τράπεζες γίνονται λιγότερο «επικοινωνιακές»

«Η ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία και έτσι να περιορίσει την ευελιξία», τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Επί μακρόν θεωρούσαν ότι η φύση της δουλειάς τους απαιτούσε να παραμένουν στο παρασκήνιο. Επειτα, όμως, από 15 χρόνια διεξοδικής ενημέρωσης σχετικά με τις προθέσεις τους, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να συνηθίσουν τον κόσμο στην ιδέα ότι δεν θα είναι πλέον προβλέψιμες και θα μπορούν ξανά να λαμβάνουν αποφάσεις και να εφαρμόζουν την πολιτική τους συχνά αιφνιδιάζοντας. Συνειδητοποίησαν πως ο πληθωρισμός επιμένει και ενδεχομένως θα χρειαστούν περισσότερες, σκληρότερες, ίσως και συχνότερες αυξήσεις επιτοκίων από όσες χρειάστηκαν μετά το 2007, όταν μια χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ υπαγόρευσε τη συχνή και ενίοτε λεπτομερή ενημέρωση από τις κεντρικές τράπεζες.

Οπως σχολίασε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, «η ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία και έτσι να περιορίσει την ευελιξία» της κεντρικής τράπεζας, γι’ αυτό πρέπει να προσφέρεται με φειδώ «όταν η πολιτική γίνεται εύκολα αντιληπτή». Στην παρούσα φάση οι κεντρικές τράπεζες αγωνίζονται να δαμάσουν τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών αυξάνοντας τα επιτόκια τόσο ώστε να φέρουν αποτέλεσμα, αλλά παραμένει αβέβαιο ποιο ακριβώς είναι το σωστό επίπεδο και πώς θα αντιδράσουν οι οικονομίες. Οι κεντρικές τράπεζες Αυστραλίας και Καναδά έδωσαν δείγμα του νέου μοντέλου την περασμένη εβδομάδα, όταν χωρίς προειδοποίηση αύξησαν τα επιτόκια. Τον Φεβρουάριο είχε προηγηθεί η Τράπεζα της Αγγλίας, που χωρίς προειδοποίηση αντέδρασε απλώς στην άνοδο του πληθωρισμού. Και δεδομένου ότι οι τιμές παραμένουν σε ανοδική πορεία, οι επενδυτές προβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Αντριου Μπέιλι, έχει αποφύγει την ενημέρωση.

Και η ΕΚΤ προτιμά εμφανώς να αποφύγει εφεξής τη διεξοδική ενημέρωση για τα επιτόκια. Πρακτικά, όμως, τα στελέχη της έχουν τοποθετηθεί με τόση σαφήνεια ώστε οι αγορές δίνουν 100% πιθανότητα να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Στο μεταξύ, η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας εγκυμονεί κινδύνους για τη Fed. Αν και τον Μάιο δήλωσε ότι η ενημέρωση δεν είναι χρήσιμη όταν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν είναι βέβαιοι, στη συνεδρίασή της σήμερα και αύριο θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για τα οικονομικά στοιχεία του τριμήνου. Αν οι προβλέψεις κατατείνουν σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους, τα στελέχη της τράπεζας θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί δεν προχωρούν σε αύξηση επιτοκίων σε αυτήν τη συνεδρίαση. Και αν τα στοιχεία κατατείνουν σε «πάγωμα» επιτοκίων, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν αντιδρούν στα τελευταία στοιχεία που δείχνουν επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT