Ξεκινάει η δημιουργία κοιλάδας πράσινου υδρογόνου στην Κρήτη

Ξεκινάει η δημιουργία κοιλάδας πράσινου υδρογόνου στην Κρήτη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στη δημιουργία κοιλάδας πράσινου υδρογόνου στην Κρήτη προχωράει ο όμιλοs Eunice σε συνεργασία με ξένες εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο από την Ε.Ε., που περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία καινοτόμων τεχνολογιών υδρογόνου στην περιοχή Αθερινόλακκου της Κρήτης και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου. Το έργο Grave H2, όπως ονομάζεται, παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Eunice, που αποτελεί τον συντονιστή και leader της κοινοπραξίας του έργου. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Industrie De Nora, ιταλική πολυεθνική που αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρόλυσης, η Ballard Power Systems Europe, κατασκευάστρια προϊόντων κυψελών καυσίμου σε ποικίλες αγορές και εφαρμογές, η Περιφέρεια Κρήτης, Solmar Tours, μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία στην Κρήτη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, το Politecnico di Torino, ένα κορυφαίο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και το ερευνητικό τμήμα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Η εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου 500 τόνων ετησίως από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5 μεγαβάτ, που θα εγκαταστήσει στον Αθερινόλακκο. Σε πρώτη φάση τελικός πελάτης του παραγόμενου υδρογόνου θα είναι λεωφορείο της εταιρείας Solmar Tours, που λειτουργεί συνολικά έναν στόλο 120 τουριστικών λεωφορείων, διακινώντας ετησίως περί τα 2 εκατ. επιβάτες. Σε δεύτερη φάση η εταιρεία προσβλέπει στην αξιοποίηση και του μικρού λιμανιού του Αθερινόλακκου για την προώθηση του καυσίμου στη ναυτιλία, όπως επίσης και σε πρατήρια (υδρογονάδικα). Δυνητικά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου Eunice, Γιώργο Πεχλιβάνογλου, το παραγόμενο υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτικό καύσιμο για τις μονάδες που λειτουργεί η ΔΕΗ στην περιοχή, εφόσον φυσικά υπάρξει τέτοιο ενδιαφέρον από την επιχείρηση. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. θα αποτελέσουν χρηματοδότηση της Ε.Ε. Η εταιρεία προβλέπει ολοκλήρωση του έργου σε ορίζοντα 5ετίας. Ο κ. Πεχλιβάνογλου συνέδεσε το έργο με την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κέντρου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με την ένταξη της Κρήτης δυναμικά στον χάρτη των εναλλακτικών καυσίμων και αυτό του πράσινου υδρογόνου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας οικονομίας υδρογόνου είναι η φθηνή παραγωγή ΑΠΕ, τόνισε, και συνδέοντας επίσης το έργο με τα σχέδια της εταιρείας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο Αιγαίο και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, έργο που η εταιρεία εξακολουθεί να στηρίζει παρότι δεν διασφάλισε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξή του στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI-PMI) της Ε.Ε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT