Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Δημιουργείται ένας κολοσσός με ενεργητικό ύψους σχεδόν 1,7 τρισ. δολαρίων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της άλλοτε ανταγωνίστριάς της Credit Suisse, δημιουργώντας έτσι έναν κολοσσό με ενεργητικό ύψους σχεδόν 1,7 τρισ. δολ. και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο στη συγχώνευση στην οποία ουσιαστικά βεβιασμένα συναίνεσε η UBS τον Μάρτιο, αποδεχόμενη να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, ποσό αντίστοιχο των 3,25 δισ. δολ. Τη συγχώνευση ενορχήστρωσαν τότε οι ελβετικές αρχές, καθώς είχαν εκτιμήσει, όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει, πως αν επέτρεπαν να καταρρεύσει η Credit Suisse, μία από τις 30 σημαντικότερες τράπεζες στον κόσμο, θα μπορούσε να προκληθεί νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στους Financial Times και στο CNN, ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι και Κολμ Κέλεχερ, μίλησαν για την «αρχή ενός νέου κεφαλαίου τόσο για την ελβετική τράπεζα όσο και για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική βιομηχανία». Τονίζουν μάλιστα πως «αντί να ανταγωνιζόμαστε, τώρα ενωνόμαστε». Πρόκειται βέβαια για ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας που προϋποθέτει η συγχώνευση, καθώς θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να αφομοιωθεί πλήρως η Credit Suisse από την UBS. Η UBS θα διαχειρίζεται τις δύο τράπεζες ως ξεχωριστές οντότητες τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σίγουρα, πάντως, η ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας σηματοδοτεί και τυπικά πλέον το τέλος των 167 ετών ιστορίας της Credit Suisse, της μέχρι προσφάτως δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Ελβετίας, που κατέρρευσε εν μέρει λόγω κακών επιλογών, εν μέρει λόγω αρνητικής συγκυρίας, αλλά και περιβεβλημένη σκανδάλων κάθε είδους. Η κατάρρευσή της αποτέλεσε μείζον πλήγμα, όχι μόνον για το γόητρο της Ελβετίας αλλά και για τη φήμη της ως ασφαλούς χρηματοπιστωτικού κέντρου με παγκόσμια ακτινοβολία. Αφησε, άλλωστε, το προσωπικό και των δύο τραπεζών αντιμέτωπο με τεράστια επαγγελματική ανασφάλεια.

Βραχυπρόθεσμα η UBS θα διαχειρίζεται τις δύο τράπεζες ως ξεχωριστές οντότητες.

Η UBS έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις προκειμένου να περιορίσει το κόστος της κατά πολλά δισ. δολ. Δεν έχει, βέβαια, επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικές με τις απολύσεις που σχεδιάζει. Οι δύο τράπεζες, πάντως, μόνον εντός Ελβετίας αριθμούν αθροιστικά 37.000 υπαλλήλους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% των εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλωστε, απασχολούν 120.000 υπαλλήλους. Το ενεργητικό των δύο τραπεζών είναι διπλάσιο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ελβετίας και οι καταθέσεις που θα έχει η νέα μεικτή τράπεζα εντός της χώρας θα ανέρχονται στο 45% του ΑΕΠ της Ελβετίας. Οπως σχολιάζουν αναλυτές του κλάδου, πρόκειται για ποσό ιλιγγιώδες ακόμη και για μια χώρα με υγιή δημόσια οικονομικά και χαμηλά επίπεδα χρέους. Και βέβαια η συγχώνευση εγκυμονεί κινδύνους για τους Ελβετούς φορολογουμένους, καθώς εκτιμάται πως ενδέχεται να προκαλέσει ζημίες ύψους 10 δισ. δολ. στη UBS εξαιτίας ορισμένων προβληματικών στοιχείων ενεργητικού της Credit Suisse πέραν των 5,5 δισ. δολ. που έχει ήδη δεχθεί να αναλάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT