Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος 0,14% με ώθηση από blue chips

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος 0,14% με ώθηση από blue chips

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.263,38 μονάδες – Υψηλά ο τζίρος, στα 131,5 εκατ. ευρώ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά για έκτη συνεχή συνεδρίαση, με έστω και οριακά κέρδη, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από το υποστηρικτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε blue chips.

Αυτή την εβδομάδα η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β., ενώ σήμερα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στο πρώτο συνέδριο για την ελληνική μεσαία κεφαλαιοποίηση, το οποίο πραγματοποιείται στην Ελβετία. Ειδικότερα, με πρώτο σταθμό τη Γενεύη ξεκινάει η σειρά roadshows που οργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με την CF&B Communication, η οποία και ειδικεύεται στα συνέδρια ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών, με στόχο την προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε περισσότερες αγορές και την προώθησή τους σε ένα ευρύτερο κοινό Ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών.

Στην ελβετική πόλη βρίσκονται σήμερα 13 ελληνικές εισηγμένες, όπου και θα πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις και θα συναντηθούν με διεθνή funds. Συγκεκριμένα, «παρών» στο Geneva Spring MidCap Event το οποίο διεξάγεται στο Fairmont Grand Hotel Geneva δίνουν οι: Κρι-Κρι, ΕΧΑΕ, EnterSoft, Πλαστικά Θράκης, Austriacard Holdings, ΟΛΠ, Profile, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Dimand, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΑΔΜΗΕ και BriQ Properties. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλειστεί πάνω από 70 ραντεβού με funds, κυρίως ελβετικά, ενώ παρουσιάσεις θα πραγματοποιήσουν και οι χρηματιστηριακές εταιρείες των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών οι οποίες και είναι χορηγοί του roadshow.

Μετά τη Γενεύη, δεύτερος σταθμός είναι το Παρίσι και το European Spring MidCap Event το οποίο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο The Westin Paris Vendôme στις 22 Ιουνίου και τελευταίος η Φρανκφούρτη στις 31 Οκτωβρίου.

Με πρώτο σταθμό τη Γενεύη ξεκινάει η σειρά roadshows που οργανώνει το Χρηματιστήριο. Δεκατρείς ελληνικές εισηγμένες θα συναντηθούν με διεθνή funds.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 1.263,38 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 131,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,29% στις 3.071,56 μονάδες, με μικρές απώλειες 0,18% και στις 1.891,67 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 1.024,51 μονάδες,

Στο σύνολο των blue chips, στο +2,44% ξεχώρισε η Lamda Development, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Aegean, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Autohellas. Απώλειες άνω του 2% κατέγραψε η «Ελλάκτωρ» και με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Σαράντης.

«Μία αγορά από τα παλιά κερδίζει σταδιακά και πάλι τη χαμένη της αίγλη, ενώ όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό, και πιθανώς με μεταβλητότητα», όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αναφερόμενος στις σημαντικές επιδόσεις του Χ.Α., ενώ προσθέτει πως μία διόρθωση, και να έρθει, θα ήταν καλοδεχούμενη καθώς θα δώσει την ευκαιρία να μπουν νέα κεφάλαια στην αγορά. Ο αναλυτής υπογραμμίζει το γεγονός ότι υπάρχει πλέον διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με τον τραπεζικό να συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

Στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών επικεντρώθηκε σε νέα έκθεσή της και η Morgan Stanley, όπου επισήμανε πως συνεχίζουν να αποτελούν τις προτιμώμενες επιλογές της από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών –παρά την ισχυρή υπεραπόδοση που έχουν σημειώσει–, χάρη στη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών, της δυνατότητας ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και των «καθαρών» πλέον ισολογισμών του κλάδου.

Ετσι προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει κατά 34%-55%. Ειδικότερα, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος είναι στα 4,04 ευρώ από 2,61 ευρώ πριν, για τη Eurobank στα 2,10 ευρώ από 1,55 ευρώ πριν, για την Alpha Bank στο 1,98 ευρώ από 1,44 πριν και για την Εθνική στα 7,05 ευρώ από 5,25 ευρώ πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT