Επιτάχυνση ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα

Επιτάχυνση ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα

Σε ανθεκτική ανοδική τροχιά υποστηρίζει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας ότι παραμένει η οικονομική δραστηριότητα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Σε ανθεκτική ανοδική τροχιά υποστηρίζει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας ότι παραμένει η οικονομική δραστηριότητα και προβλέπει ότι το ΑΕΠ κατά μέσον όρο φέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 2,8% περίπου, έναντι πρόβλεψης για 2,3% του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σε μελέτη της τράπεζας, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του α΄ τριμήνου για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται ότι η επιβράδυνση του ρυθμού στο 2,1% σε σύγκριση με την ισχυρότατη αύξηση 4,8% του δ΄ τριμήνου του 2022, και η μείωση κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλά κυρίως την εξάλειψη των ευνοϊκών επιδράσεων που άσκησε η άρση των περιοριστικών μέτρων το 2022, καθώς και την αναστροφή των θετικών επιδράσεων από τη συσσώρευση αποθεμάτων το 2022. Κατά τους μελετητές, η συσσώρευση αποθεμάτων το 2022 οφειλόταν στην αβεβαιότητα και στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να αναπληρώσουν αποθέματα που είχαν συρρικνωθεί λόγω υψηλής ζήτησης. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται προσωρινή και δεν αναμένεται να επαναληφθεί τα επόμενα τρίμηνα με την ίδια ένταση, υποστηρίζουν. Επίσης, η επιβράδυνση οφείλεται στην άσκηση πιο περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, μετά μια διετία έντονης επεκτατικής πολιτικής.

Από την άλλη επισημαίνεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση, η βασική συνιστώσα της εγχώριας ζήτησης, σημείωσε ισχυρή αύξηση 2,9% ετησίως, με ώθηση από τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας και την υποχώρηση των τιμών ενέργειας. Κατά τους αναλυτές, η συνολική αμοιβή των εργαζομένων στην οικονομία, σε αποπληθωρισμένους όρους, αυξήθηκε κατά 1,3% το α΄ τρίμηνο λόγω ανόδου ονομαστικών μισθών και απασχόλησης.

Η αύξηση των επενδύσεων κατά 8,2% ετησίως ερμηνεύεται κατά τα 2/3 από την ισχυρή ώθηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, καθώς οι κατασκευές κατοικιών σημείωσαν ετήσια άνοδο 48%. Θετική έκπληξη αποτέλεσαν οι εξαγωγές, καθώς –εκτός από την αναμενόμενη αύξηση εξαγωγών υπηρεσιών κατά 6,2% λόγω τουρισμού– αυξήθηκαν κατά 10,6% και οι εξαγωγές αγαθών υπερβαίνοντας και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες και ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό 10 δισ. ευρώ (20,6% του ΑΕΠ). Παράλληλα, οι εισαγωγές επιβραδύνθηκαν στο +5,6% το α΄ τρίμηνο. Οι τάσεις αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι συμβατές με την πρόβλεψη της τράπεζας για σημαντική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2023.

Οι αναλυτές προβλέπουν επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,5% το β΄ τρίμηνο και στο 3% ή και υψηλότερα το β΄ εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT