H Eurobank εκταμιεύει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

H Eurobank εκταμιεύει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο 1 δισ. ευρώ οι υπό διαχείριση πόροι από την τράπεζα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Εγκριση από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση και της 4ης δόσης κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έλαβε η Eurobank, έχοντας αξιοποιήσει επιτυχώς τα κεφάλαια από τις προηγούμενες δόσεις.

Με την 4η δόση και σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, η τράπεζα έχει αναλάβει τη διαχείριση κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα, πιστή, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «στη δέσμευσή της να συμβάλλει στην απορρόφηση κάθε διαθέσιμου πόρου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις και την απασχόληση». Η Eurobank συμμετέχει στη χρηματοδότηση 39 επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,6 δισ. ευρώ στη χώρα, αξιοποιώντας πόρους 680 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου και 530,7 εκατ. ευρώ μέσω δανείων που χορήγησε για τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, ανταγωνιστικό και παραγωγικό μοντέλο. Δίνοντας έμφαση στον «πράσινο» και «ψηφιακό» προσανατολισμό του ΤΑΑ αλλά και εστιάζοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η τράπεζα, όπως ανακοίνωσε, «προχωράει άμεσα στη διάθεση και της 4ης δόσης, διοχετεύοντας πόρους σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους», όπως:

• Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με έμφαση σε πρώην λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές.

• Ηλεκτροκίνηση και μικροκινητικότητα.

• Τηλεπικοινωνίες και αναβαθμίσεις δικτύου οπτικών ινών.

• Λιανεμπόριο.

• Παραγωγή μπαταριών και συσσωρευτών.

• Τουρισμός.

• Βιομηχανία φαρμάκων.

• Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία από όλες τις τράπεζες, υπάρχουν ήδη 400 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο ΤΑΑ στο σκέλος των δανείων σε ένα ποσό που υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ, ενώ αυτά που έχουν συμβασιοποιηθεί φθάνουν περίπου τα 145. Οι δανειακές συμβάσεις, που έχουν ήδη υπογραφεί, έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 6 δισ. ευρώ περίπου, από τα οποία τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι περί τα 2,5 δισ. ευρώ, στα 2,1 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια από τις τράπεζες και άλλο 1,5 δισ. ευρώ είναι τα ίδια κεφάλαια από την πλευρά των επιχειρήσεων. Το ένα τρίτο των επενδύσεων που σχετίζονται άμεσα με το ΤΑΑ και έχουν συμβασιοποιηθεί ήδη, αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, το ΤΑΑ προβλέπει ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, της τάξης του 0,35% σήμερα, σταθερό για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, το οποίο συγκρίνεται με το 1% που είναι το ειδικό επιτόκιο για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή το 3,05% που είναι το επιτόκιο αναφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT