Με μικρή άνοδο και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με μικρή άνοδο και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,23% και διαμορφώθηκε στις 1.266,31 μονάδες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Με μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα και με αρκετές διακυμάνσεις κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει ωστόσο άνοδο για έβδομη συνεδρίαση, παρά τις μεικτές τάσεις που επικράτησαν σε τράπεζες και blue chips, λαμβάνοντας στήριξη από το ήπια ανοδικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή και των αποφάσεων για τα επιτόκια από τη Fed σήμερα και την ΕΚΤ την Πέμπτη.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 1.266,31 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 96,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 3.079,06 μονάδες, με κέρδη 0,64% στις 1.903,76 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σταθεροποιητικά κλείνοντας στο -0,1% και τις 1.024,4 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, στο +2,20% ξεχώρισε η Aegean, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Mytilineos, ΟΛΠ και Σαράντης. Απώλειες 1,79% κατέγραψε η Autohellas και ακολούθησαν με πτώση στην περιοχή του 0,8% οι Quest και Lamda Development.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σταθεροποιητικά, κλείνοντας στο -0,1% και τις 1.024,4 μονάδες.

Τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους συνεχίζουν να είναι υποστηρικτικά για την ελληνική αγορά, καλλιεργώντας προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας του Χ.Α. Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley τόνισε την προτίμησή της και για τις ελληνικές μετοχές γενικότερα, μετά την ειδική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα. Ο δείκτης MSCI Greece έχει υπεραποδώσει έναντι όλων των διεθνών αγορών φέτος, ωστόσο οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές, όπως επισήμανε. Ετσι, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τις ελληνικές μετοχές, εντοπίζοντας τέσσερις καταλύτες που θα στηρίξουν την πορεία τους. Αυτοί είναι 1) τα ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, 2) η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, 3) η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου των ελληνικών μετοχών σε σχέση με τις μετοχές σε Ευρώπη και ανεπτυγμένες αγορές, και 4) οι ακόμη φθηνές τους αποτιμήσεις και η δυναμική της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.

Οπως παρατηρεί η Morgan Stanley, παρά το sell off του Μαρτίου, ο δείκτης MSCI Ελλάδας έχει καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων χωρών, χάρη στην πολύ ισχυρή κερδοφορία και τις αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πάντως, στους πιθανούς κινδύνους για τη θετική της στάση η Morgan Stanley τοποθετεί τους εξής: α) μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, που θα οδηγήσει σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών, θα είχε τελικά αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό και τις ροές του και ως εκ τούτου στο ΑΕΠ της Ελλάδας, β) η χαμηλότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε., κάτι που θα οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ και γ) μια πιθανή διόρθωση στις αμερικανικές ή και τις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία θα παρασύρει χαμηλότερα και τον ελληνικό δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT