Ο Ερντογάν άλλαξε τα πρόσωπα, όχι την πολιτική

Ο Ερντογάν άλλαξε τα πρόσωπα, όχι την πολιτική

«Δεν πρέπει να πιστέψει ο κόσμος ότι κινούμαι προς μια σοβαρή αλλαγή πολιτικής στο θέμα των επιτοκίων»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αφήνει περισσότερα περιθώρια ελιγμών στο νέο οικονομικό επιτελείο του για να αλλάξει πολιτική. Πρόκειται για μια παραχώρηση που, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ανοίγει τον δρόμο για μια στροφή από τη μακροχρόνια ανορθόδοξη πολιτική που οδήγησε τον πληθωρισμό της Τουρκίας στα ύψη.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε μέρος από τις απώλειές της σημειώνοντας άνοδο 0,2%, τα ασφάλιστρα έναντι πτώχευσης του τουρκικού δημοσίου υποχώρησαν, ενώ οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν άνοδο 3,4% μόλις ο Ερντογάν μίλησε περί νομισματικής πολιτικής για πρώτη φορά μετά τον διορισμό του Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών και της Χαφιζέ Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Οπως τόνισε και το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν εξέφρασε τη στήριξή του στα δύο νέα στελέχη, χωρίς όμως να αποκηρύξει την προτίμησή του για τα άκρως χαμηλά επιτόκια. «Δεχθήκαμε γρήγορα τον υπουργό μας και πήραμε άνετα μέτρα από κοινού με την κεντρική τράπεζα», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε ομάδα δημοσιογράφων ενώ επέστρεφε από επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Πρόσθεσε ότι «έτσι δηλώσαμε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό». Ετσι, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την οικονομική πολιτική που θεωρείται υπεύθυνη για τη μαζική έξοδο των ξένων επενδυτών και την εκτόξευση των τιμών στα ύψη. Οι επενδυτές περιμένουν μια σημαντική αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 22 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι οι προτεραιότητές του παραμένουν αμετάβλητες ακόμη κι αν παραχωρήσει περισσότερη ευελιξία.

Σε αντίθεση με την κοινώς αποδεκτή οικονομική θεωρία, ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει πως η αθρόα προσφορά φθηνού χρήματος μειώνει τον πληθωρισμό. Και πάλι δήλωσε πως «δεν πρέπει να πιστέψει ο κόσμος ότι κινούμαι προς μια σοβαρή αλλαγή πολιτικής στο θέμα των επιτοκίων» και πρόσθεσε «είμαι ο ίδιος». Από την πλευρά του ο Σιμσέκ, που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε παλαιότερες κυβερνήσεις Ερντογάν, έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει «συνετές» πολιτικές. Αύριο πρόκειται να συναντηθεί με στελέχη τραπεζών και σχεδιάζει να συζητήσει τα σημαντικότερα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με την ένωση τουρκικών επιχειρήσεων Tusiad. Η Ερκάν, πρώτη γυναίκα κεντρική τραπεζίτης στη χώρα, ήταν επί σχεδόν δεκαετία στέλεχος της Goldman Sachs, προτού εργαστεί επί οκτώ χρόνια στην αμερικανική τράπεζα First Republic Bank που πτώχευσε προσφάτως. «Δεν τη γνώριζα», δήλωσε ο Ερντογάν και διευκρίνισε πως «σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να έχουμε κάποια γυναίκα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, γι’ αυτό και κάναμε αυτό το βήμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT