«Το ΤΕΕ διαβεβαιώνει τους Ελληνες πολίτες και την ελληνική πολιτεία ότι με καμία μελέτη στις βάσεις δεδομένων και με κανένα εύρημα δεν προκύπτουν από πουθενά, ούτε 17.000, αλλά ούτε καν χιλιάδες περιπτώσεις δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες που πρέπει να ακυρωθούν», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, οι περιπτώσεις αυτές αριθμούν μερικές εκατοντάδες. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να απαντήσει στα όσα ισχυρίστηκε δημόσια ο επικεφαλής της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν αποκαλυφθεί περίπου 17.000 ψευδείς βεβαιώσεις μηχανικών περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών, σε ακίνητα που επιχειρείται σήμερα να πωληθούν. Ετσι, τα αρχικά συμβόλαια αγοραπωλησίας πολλών από τα εν λόγω ακίνητα είναι άκυρα, καθώς αφορούν σοβαρές παραβάσεις.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ρούσκα, τα στοιχεία που επικαλείται έχουν προέλθει από τους συμβολαιογράφους – μέλη της Ενωσης Συμβολαιογράφων και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. «Μόνο στη Μύκονο ένας μηχανικός έχει χορηγήσει 3.000 ψευδείς βεβαιώσεις», τονίζει ο κ. Ρούσκας. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, το μέτρο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, χάρη στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί σήμερα οι παραπάνω αυθαιρεσίες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πράγματι λειτουργεί προς την κατεύθυνση του να εξορθολογιστούν οι συναλλαγές και να περιοριστούν οι παρανομίες.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΤΕΕ, «οι μηχανικοί έχουν αναλάβει να κάνουν με την εργασία τους όσα η πολιτεία αδυνατεί να πράξει με ίδια μέσα: να ελέγχουν και να διασφαλίζουν τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κτιρίων – και να καταχωρίζουν στα ηλεκτρονικά συστήματα, που το κράτος καθιέρωσε, τα πορίσματά τους. Αυτό, κατά κύριο λόγο, διασφαλίζει τόσο η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου όσο και η δήλωση αυθαιρέτων και η βεβαίωση μηχανικού. Ας μην κάνουν κάποιοι λοιπόν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ή ας παραδεχθούν τελικά, ως επαγγελματίες με κύρος, ότι είναι κοντόφθαλμοι, βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος: αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια, η ζωή και η περιουσία των πολιτών – και όχι η ευκολία ή το κόστος της μίας συναλλαγής που θα τους τύχει». Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, «όποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία για μηχανικούς που δεν κάνουν νόμιμα και σωστά τη δουλειά που τους ανέθεσε η πολιτεία, υποχρεούνται να το καταγγείλουν στο ΤΕΕ, το οποίο ελέγχει και ασκεί πειθαρχικό έλεγχο. Για όσες περιπτώσεις τυχόν απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, όπως οι οριακές αποκλίσεις, για να επιλυθούν δευτερογενή προβλήματα που δημιουργούνται στις συναλλαγές, το αρμόδιο υπουργείο μπορεί και πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία». Μαζί με το παραπάνω ζήτημα θα πρέπει να επιλυθούν και τα πραγματικά προβλήματα, όπως ακίνητα τα οποία ανεγέρθηκαν νόμιμα και σήμερα ανήκουν στην κατηγορία 5 των αυθαιρέτων και άρα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.