Γ. Περιστέρης: «Μονόδρομος οι ΑΠΕ για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας»

Γ. Περιστέρης: «Μονόδρομος οι ΑΠΕ για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας»

Προχωράμε τις επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας, τονίζει ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γ. Περιστέρης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Θα υπερβεί τα 1.200 MW μέχρι το φθινόπωρο η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, από τα 906 MW στο τέλος του 2022 και στόχο τα 6 GW μέχρι το 2029. Στους επενδυτικούς στόχους της εταιρείας αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

«Προχωράμε αταλάντευτοι στο επενδυτικό πρόγραμμα. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς και αποφασιστικότητα το μεγάλο έργο των 750 εκατ. ευρώ, την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία, έργο που θα συνεισφέρει σημαντικά στην αποθήκευση ενέργειας της χώρας», είπε αναφερόμενος στο επενδυτικό πλάνο ύψους 5,5 δισ. ευρώ που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία της σε πρωτοποριακά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Ειδικά για τις ΑΠΕ τόνισε ότι με τις νέες επενδύσεις η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο, και σημείωσε ότι τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλουν στην περαιτέρω μακροχρόνια ανάπτυξη της κερδοφορίας, με απώτερο στόχο τα 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι «αποκαλύφθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τι σημαίνει ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες, καθώς και πόσο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ενέργεια σε γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο». «Οι ευνοϊκές συνθήκες –όπως ο σχετικά ήπιος χειμώνας– που μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τα χειρότερα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της δομικά ευάλωτης ενεργειακής θέσης στην οποία έχει βρεθεί η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας εξαιτίας διαχρονικών πολιτικών επιλογών», συμπλήρωσε, και σε υψηλούς τόνους στράφηκε κατά των πολιτικών στήριξης των ορυκτών καυσίμων αλλά και της πολεμικής που δέχονται οι ΑΠΕ. «Εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν νοείται», τόνισε και χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός εν έτει 2023, με πλήρως ανεπτυγμένες τις τεχνολογίες αποθήκευσης και με μεθόδους όπως η αντλησιοταμίευση, οι διαχειριστές των δικτύων να ανησυχούν καθημερινά για την ευστάθεια του δικτύου, επειδή δεν έχουν προχωρήσει ακόμη επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες που επιζητούν καθολική απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Εκφράζονται φόβοι για τις ανεμογεννήτριες –που όταν επιτελέσουν τον σκοπό τους απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση–, ενώ οι αιγιαλοί καταλαμβάνονται από πλήθος αυθαίρετων κατασκευών, και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις, που οδηγούν συχνά στην απώλεια ανθρώπινων ζωών», είπε.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή κερδών αποθεματικών ύψους 44,6 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022. Αυτό το ποσό μοιράζεται σε 0,38 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η 26η Ιουνίου και ημερομηνία έναρξης της καταβολής η 3η Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT