Μειώθηκε κατά 2% τον Απρίλιο ο τζίρος των επιχειρήσεων

Μειώθηκε κατά 2% τον Απρίλιο ο τζίρος των επιχειρήσεων

Η μερική αποκλιμάκωση των τιμών από τη μία και η μερική μείωση της ζήτησης από την άλλη, απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, οδήγησαν σε υποχώρηση του τζίρου των επιχειρήσεων τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022 κατά 2%

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Η μερική αποκλιμάκωση των τιμών από τη μία και η μερική μείωση της ζήτησης από την άλλη, απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, οδήγησαν σε υποχώρηση του τζίρου των επιχειρήσεων τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022 κατά 2%. Αν και η υποχώρηση αυτή δεν αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, παρά μόνο αυτών που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τον λόγο αυτό υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό, καθώς έρχεται έπειτα από συνεχείς ανόδους, ενώ αφορά κατά βάση μεγάλες επιχειρήσεις.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο του 2023 ανήλθε σε 27,77 δισ. ευρώ έναντι 28,33 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2022. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης, κατά 17,3%.

Στο τετράμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 5,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σημαντική επίσης ήταν η μείωση στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, της τάξης του 13,6%. Κατά 8,3% υποχώρησε ο τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων, κατά 8,1% ο τζίρος των επιχειρήσεων στον κλάδο γεωργία – δασοκομία – αλιεία και κατά 2,4% ο τζίρος στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών. Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 ο τζίρος των επιχειρήσεων που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων διαμορφώθηκε σε 108,61 δισ. ευρώ έναντι 103,03 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, καταγράφοντας αύξηση 5,41%.

Σε επίπεδο α΄ τριμήνου, πάντως, και μάλιστα για το σύνολο των επιχειρήσεων, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση του τζίρου και μάλιστα κατά 8,3% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 97,56 δισ. ευρώ έναντι 90,10 δισ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2022. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, κατά 61,9%. Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, κατά 7,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT