Σε πίεση οι επιχειρήσεις λόγω αύξησης των επιτοκίων

Σε πίεση οι επιχειρήσεις λόγω αύξησης των επιτοκίων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Ενώ η Federal Reserve λαμβάνει αποφάσεις για το κόστος του δανεισμού, οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει ομόλογα αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει πάνω τους ένα και πλέον έτος συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και να αποπληρώσουν το χρέος τους. Από τη στιγμή που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, το κόστος τους αυξήθηκε κατά 22% για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Αυτό ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1.700 επιχειρήσεων που συγκέντρωσε η εταιρεία δεδομένων Calcbench.

Ο κολοσσός των υπολογιστών Apple και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών Verizon Communications συγκαταλέγονται ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του μεγάλου κόστους των επιτοκίων. Στην περίπτωση της Verizon, το ποσό που πρέπει να καταβάλει για επιτόκια έφθασε το 1,21 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους ανερχόταν μόνον σε 786 εκατ. δολ.

Οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των υπόλοιπων υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των πρώτων υλών και της ενέργειας, εξωθούν τις επιχειρήσεις σε οικονομίες. Η Apple, για παράδειγμα, έχει λάβει μέτρα όπως η αναβολή στην καταβολή των μπόνους για ορισμένες μονάδες της, ενώ καθυστερεί τις προσλήψεις ώστε να θέσει το κόστος υπό έλεγχο. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά ως τόκους, τις αναγκάζει να ανεβάζουν τον πήχυ ως προς το ύψος των εσόδων που πρέπει να έχουν για να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο. Και το αποτέλεσμα συχνά είναι η μείωση των επενδύσεων. Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα συνεπαγόταν ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων. Και οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων επιτοκίων στοιχηματίζουν τώρα πως τα επιτόκια θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αν η Fed αποφάσιζε να διατηρήσει τα επιτόκια σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και για πολύ καιρό, θα έθετε υπό μεγάλη πίεση όσες επιχειρήσεις έχουν χαμηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με υψηλότερες βαθμολογίες πιστοληπτικής αξιολόγησης, ένα επίμονα υψηλό κόστος του δανεισμού τους θα οδηγούσε σταδιακά σε μείωση του ποσοστού των εταιρειών που καταβάλλουν το κόστος των επιτοκίων, ενώ θα ανάγκαζε πολλές να λάβουν μέτρα για τη μείωση του χρέους τους και των ισολογισμών τους. Η εταιρεία κρουαζιερόπλοιων και κρουαζιέρας Carnival Corp, που έχει βαθμολογία ομολόγων «σκουπιδιών», προσπαθεί να μειώσει το χρέος της και το κόστος των επιτοκίων, αφού πρώτα άντλησε 24 δισ. δολ. πρόσθετο δανεισμό στη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, υφίστανται πιέσεις και επιχειρήσεις με βαθμολογία επένδυσης. Στη Union Pacific, εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων της Νεμπράσκα, οι δαπάνες για την αποπληρωμή των επιτοκίων έφτασαν τα 336 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τα αυξημένα επιτόκια και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης αναγκάζουν τα στελέχη των επιχειρήσεων να αναζητούν συστηματικά την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών τους και την εξοικονόμηση δαπανών, όπως επισημαίνει ο Μάικλ Μάνκινς, συνεργάτης στη συμβουλευτική διοίκησης επιχειρήσεων Bain & Co. Οπως τονίζει, «σε αυτήν την καινούργια πραγματικότητα οι επιλογές μας είναι εντελώς διαφορετικές», αναφερόμενος στις αποφάσεις των οικονομικών διευθυντών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT