Δημοσιονομική σύνεση και μεταρρυθμίσεις το μήνυμα του ESM

Δημοσιονομική σύνεση και μεταρρυθμίσεις το μήνυμα του ESM

Υψηλό χρέος και έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Eύσημα για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις οικονομικές επιδόσεις της, αλλά και προειδοποιητικό καμπανάκι για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα, εξαιτίας κυρίως του υψηλού χρέους της, αλλά και του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών, περιείχε η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Για το 2023 ο ESM αναφέρει ρυθμό ανάπτυξης 1,2%, πολύ χαμηλότερα από τις περισσότερες προβλέψεις, και πληθωρισμό 4,5%.

Το μήνυμα που απηύθυνε στην Ελλάδα ο ESM, ενόψει των προκλήσεων αυτών, είναι «να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και στην αυστηρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μακροπρόθεσμα, η έκθεση επισημαίνει τα εξής: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις ως προς τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της και την ικανότητα αποπληρωμής του, που προέρχονται από το υψηλό ακόμη επίπεδο του δημοσίου και του εξωτερικού χρέους, τα μεγάλα και διευρυνόμενα εξωτερικά ελλείμματα, την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας και τον ευάλωτο τραπεζικό τομέα».

Βραχυπρόθεσμα, πάντως, η ανάλυση του ΕSM δείχνει ότι οι κίνδυνοι πίεσης από την αγορά είναι περιορισμένοι. Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τον Μηχανισμό τούς προσεχείς 12 μήνες, ενώ το «μαξιλάρι» μετρητών, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα, θα παραμείνει «άνετο».

H έκθεση «μιλάει» για μια εύρωστη οικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2022, με σημαντικά κέρδη στους τομείς της απασχόλησης, του τουρισμού και των φορολογικών εσόδων. Το γεγονός αυτό, σημειώνεται, εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο, ώστε να διαθέσει η Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές της ενέργειας. Το δημόσιο χρέος, επίσης, υποχώρησε απότομα και η χώρα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία, σε μια ένδειξη σημαντικής οικονομικής προόδου.

Ειδικά για το χρέος αναφέρεται ότι η υποχώρησή του κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που σημειώθηκε ποτέ στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT