Μικρές επαναστάσεις στο Δημόσιο θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις

Μικρές επαναστάσεις στο Δημόσιο θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις

Κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για να βελτιώσουμε τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων το επόμενο 18μηνο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Παρεμβάσεις στο σκέλος της εργασίας αλλά και της φορολογίας μέσω ειδικών κινήτρων που θα κινητοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας αναμένει ο ΣΕΒ μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου προχθές, χαρακτήρισε το επόμενο διάστημα των 12-18 μηνών «ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για να βελτιώσουμε τις προοπτικές και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Για να το πετύχουμε αυτό, όπως είπε, θα χρειαστεί η επιχειρηματικότητα, η κοινωνία και η πολιτεία να συνεργαστούν για να επιλύσουν διαχρονικές παθογένειες μέσα από μικρές επαναστάσεις σε κρίσιμες πτυχές της δημόσιας διοίκησης: «Από τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα από την ταχεία απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την καταλυτική κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων μεγαλύτερης κλίμακας με ειδικές διαδικασίες έγκρισης και με φορολογικά κίνητρα αντίστοιχα των ανταγωνιστών μας, μέχρι τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών κανόνων και την αντιμετώπιση του, μη ανταγωνιστικού, κόστους ενέργειας».

Μιλώντας στα μέλη του Συνδέσμου ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά προόδου, είναι αδιαμφισβήτητα πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα σε σχέση με πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, παρά τις διαδοχικές, πολύπλευρες προκλήσεις, ώστε να χτίσει μακρόπνοη θετική προοπτική. Σε αυτή την καμπή όμως, όπως είπε, η συνέχιση της πορείας δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, γιατί όσο σαφής και να είναι η πρόοδος, εξίσου σαφής και επιτακτική είναι και η ανάγκη να επιταχύνουμε ώστε να συγκλίνουμε ταχύτερα με την υπόλοιπη Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε τις τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στον ρόλο της βιομηχανίας και στη σημασία του για τον Σύνδεσμο. «Η βιομηχανία βρίσκεται στον πυρήνα της δουλειάς του οργανισμού, είναι αναπόσπαστο στοιχείο του DNA του ΣΕΒ και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξή της, καθώς δημιουργεί αξία και θέσεις εργασίας, ενώ επενδύει, καινοτομεί και εξάγει περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο της οικονομίας».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ αναγνωρίζουν τόσο την ανάγκη αυτοβελτίωσής τους όσο και την ανάγκη να μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Η ελληνική βιομηχανία πλέον εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου οι δομικές αλλαγές μετασχηματίζουν τα διεθνή παραγωγικά οικοσυστήματα και νέες επιτακτικές προκλήσεις αναζητούν πειστικές και συγκροτημένες απαντήσεις, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος O. Βιδάλης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Συνδέσμου για την αναβάθμιση της βιομηχανίας, τις βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο που πέτυχε και το θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα των δράσεων του Συνδέσμου. Ειδική αναφορά έκανε και στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για τη βιωσιμότητα, την ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ στη βιομηχανία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τα εργασιακά, στην καινοτομία, την ισότητα στην εργασία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο ρυθμιστικό περιβάλλον, στην εξωστρέφεια και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, με βασικό μήνυμα «Δράση σήμερα, προοπτική για το αύριο», πραγματοποιήθηκε φέτος μόνον ως προς το πρωινό, κλειστό μέρος που απευθύνεται στα μέλη του Συνδέσμου. Η καθιερωμένη ανοιχτή απογευματινή εκδήλωση μεταφέρθηκε για τον Οκτώβριο λόγω εθνικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT