Κινεζικές εταιρείες μεταφέρουν δραστηριότητές τους εκτός Κίνας

Κινεζικές εταιρείες μεταφέρουν δραστηριότητές τους εκτός Κίνας

Στόχος να μην υφίστανται τις συνέπειες της έντασης με τις ΗΠΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Κινεζικές εταιρείες μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία και μονδες παραγωγής έξω από την Κίνα και μειώνουν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας. Είναι αβέβαιο αν θα αποδώσει αυτή η στρατηγική. Καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα επιδεινώνονται διαρκώς, ορισμένες από τις σημαντικότερες κινεζικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα και απομακρύνονται από τη χώρα τους. Ανοίγουν νέες μονάδες παραγωγής εκτός Κίνας για να εξυπηρετήσουν τόσο την αμερικανική όσο και άλλες ξένες αγορές, δίνουν έμφαση στους δεσμούς τους με το εξωτερικό και διαγράφουν κάθε αναφορά στην Κίνα από τις ιστοσελίδες τους.

Το TikTok έχει ανοίξει γραφεία στο Λος Αντζελες και στη Σιγκαπούρη και έχει επενδύσει σε νέες επιχειρήσεις εντός ΗΠΑ που εκτιμά πως θα προστατεύσουν τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του από τη μητρική του εταιρεία, ByteDance. Η Temu έχει ανοίξει κεντρικά γραφεία στη Βοστώνη και η μητρική της εταιρείας, PDD Holdings, μετέφερε τα γραφεία της από την Κίνα στην Ιρλανδία. Οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών έχουν ανοίξει εργοστάσια εκτός Κίνας για να αποφύγουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στα φωτοβολταϊκά από την Κίνα και να μειώσουν την έκθεσή τους στη Σινγιάνγκ, καθώς η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές από την πόλη αυτή επικαλούμενη το γεγονός ότι στην παραγωγή της καταγράφονται περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας. Η JinkoSolar, ένας κολοσσός που παράγει το ένα στα 10 φωτοβολταϊκά παγκοσμίως, έχει ανασυντάξει την εφοδιαστική της αλυσίδα με επιχειρήσεις εκτός Κίνας, ώστε να παράγει προϊόντα για τις ΗΠΑ.

Αλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε ξένους, οικοδομούν τοίχους ανάμεσα στις δραστηριότητές τους εντός Κίνας και στη διεθνή παρουσία τους, καθώς κρίνουν πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν τις κυρώσεις και να μη διακινδυνεύσουν τη φήμη τους. Η επενδυτική Sequoia Capital ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διασπάσει τις επιχειρήσεις της εκτός Κίνας σε τρεις ανεξάρτητες εταιρείες με εταιρική σχέση και θα έχει άλλες ανεξάρτητες επιχειρήσεις σε Κίνα και Ινδία.

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε πως το ΚΚΚ δεν είχε ποτέ ούτε άμεσο ούτε έμμεσο έλεγχο της ByteDance ή του TikTok και ότι η ByteDance είναι μια ιδιωτική εταιρεία με διεθνή παρουσία και γραφεία ανά τον κόσμο. Οπως τόνισε η εκπρόσωπος της εταιρείας, «περίπου το 60% της ByteDance ανήκει σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές όπως οι BlackRock και General Atlantic, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ζει στη Σιγκαπούρη». Η Temu δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι που εξωθούν τις επιχειρήσεις να μεταφερθούν εκτός Κίνας. Ανάμεσά τους το κίνητρο να διασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση σε ξένους πελάτες όπως και το να ξεφύγουν από τον κίνδυνο μιας εναντίον τους εκστρατείας από το Πεκίνο.

Κάποιες έχουν πολύ πιο πρακτικά κίνητρα, όπως το να μειώσουν το κόστος της εργασίας και των μεταφορικών, να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση αλλά και να αποφύγουν τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί στους Αμερικανούς καταναλωτές η ετικέτα «made in China». Σίγουρα, όμως, έχει συνδράμει και το κύμα σκληρότερων περιορισμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη συνεργασία με την Κίνα. Για τις κινεζικές επιχειρήσεις, πάντως, η διεθνής παρουσία δεν είναι καινούργια υπόθεση. Η κινεζική κυβέρνηση εγκαινίασε την πολιτική του «βγαίνουμε προς τα έξω» στην αλλαγή του αιώνα, για να ενθαρρύνει τις κρατικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο εξωτερικό για να κατακτήσουν μερίδια σε ξένες αγορές αλλά και φυσικούς πόρους και τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT