Ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων των εργαζομένων μπαίνει η διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς η εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η αδυναμία αξιοποίησης των ημερών άδειας και ο φόβος απόλυσης οδηγούν πολλές φορές σε κατάρρευση των ορίων, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να κλίνει υπέρ της δουλειάς.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Adecco που εξετάζει τις απόψεις των νέων ηγετών σε τουλάχιστον 40 χώρες για το μέλλον της εργασίας και καταγράφει τις τάσεις που θα καθορίσουν την απασχόληση τα επόμενα χρόνια, το 82% θέλει λίγο ή πολύ τη δυνατότητα εργασιακής ευελιξίας. Αυτό αντανακλά την προτίμησή τους στην υβριδική μορφή εργασίας, μέσω της οποίας είναι πιθανό να βελτιωθεί η ψυχική υγεία τους, αλλά και τελικά να βρεθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.
Εκτός της ευέλικτης εργασίας, η ισορροπία αυτή μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με ένα ποιοτικό σύστημα Υγείας ή με την παροχή πολλών αδειών μετ’ αποδοχών.
Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση του Forbes ανάμεσα σε 128 πόλεις παγκοσμίως, τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχουν οι ευρωπαϊκές πόλεις. Ειδικότερα, οι 20 από τις 25 κορυφαίες πόλεις της λίστας του Forbes βρίσκονται στη Γηραιά Ηπειρο. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην πολυπολιτισμικότητα και στην ποικιλία των διαφορετικών τρόπων ζωής που συνυπάρχουν σε αυτές τις περιοχές.
Κορυφαία πόλη της λίστας με 70,5/100 στην αξιολόγηση της ισορροπίας δουλειάς και προσωπικής ζωής είναι η Κοπεγχάγη. Το βιοτικό επίπεδο, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, η γονική άδεια 52 εβδομάδων και η εστίαση στη βιωσιμότητα και στους χώρους πρασίνου είναι μερικές από τις παραμέτρους που ανεβάζουν τη βαθμολογία της πόλης. Παράλληλα, βαθιά εντυπωμένη στην κουλτούρα των Δανών είναι η διασφάλιση χρόνου για προσωπική φροντίδα και χαλάρωση.
Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται επίσης το Ελσίνκι, η Στοκχόλμη και το Οσλο, μεταξύ άλλων λόγω της προώθησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, των πολλών αδειών μετ’ αποδοχών και των πολιτικών για παροχή γονικής άδειας. Επίσης εκτιμάται πως οι εργαζόμενοι σε αυτές τις πόλεις δουλεύουν κατά μέσον όρο λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα, ενώ συγκεκριμένα στο Ελσίνκι το ποσοστό της τηλεργασίας ξεπερνάει το 50%.
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι εταιρείες της Ευρώπης, ιδίως στις βορειοδυτικές χώρες, που δίνουν προτεραιότητα στην ευεξία των υπαλλήλων τους. Εξ ου και μέσα στις κορυφαίες 25 πόλεις της λίστας βρίσκονται επίσης το Γκέτεμποργκ, το Ρέικιαβικ, η Βιέννη, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ (Βρετανία), το Λουξεμβούργο, η Ζυρίχη, η Πράγα, το Μάντσεστερ, η Γλασκώβη, το Δουβλίνο, το Ρότερνταμ, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Βαλένθια.
Παρότι η Ευρώπη κυριαρχεί στις κορυφαίες 25 πόλεις, ορισμένες περιοχές της Ωκεανίας έχουν υψηλές βαθμολογίες στην ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής. Ειδικότερα, την πέμπτη θέση κατακτά το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου η εργασιακή εβδομάδα φτάνει κατά μέσον όρο τις 26,3 ώρες την εβδομάδα, ενώ παρέχεται γονική άδεια ενός έτους.
Λίγο χαμηλότερα στη λίστα βρίσκονται το Μπρισμπέιν, η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας με 32,4-38 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Βέβαια, στην υψηλή βαθμολογία τους συμβάλλει θετικά και το θερμό κλίμα.
Τέλος, στις κορυφαίες 25 θέσεις βρίσκεται μόλις μία ασιατική πόλη, το Αμπου Ντάμπι, παρά τις υψηλές τιμές των ακινήτων και τον σχετικά χαμηλό αριθμό αδειών μετ’ αποδοχών. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η πόλη θεωρείται ασφαλής, έχει πολλές ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο και προωθεί την υψηλή ποιότητα ζωής.