Αγορά ελληνικών ομολόγων συστήνει στους επενδυτές η Citigroup

Αγορά ελληνικών ομολόγων συστήνει στους επενδυτές η Citigroup

Εκτιμά ότι η πρόσφατη άνοδος των ελληνικών spreads δημιουργεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα προτρέπει τους επενδυτές η Citigroup, ενόψει και του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών, καθώς εκτιμά πως σύντομα θα κλείσουν την ψαλίδα με τα πορτογαλικά. Με την Ελλάδα να έχει ήδη «νικήσει» εδώ και μήνες την Ιταλία, καθώς οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι όλων των διαρκειών διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποδόσεις έναντι των ιταλικών, οι επόμενοι «σταθμοί» και «στόχοι», σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, έχουν γίνει πλέον η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η Citi σημειώνει πως τα ελληνικά spreads αυξήθηκαν ελαφρώς την τελευταία εβδομάδα, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, όπως αναμενόταν από πολλούς στην αγορά, και αυτό δημιουργεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία στην ελληνική καμπύλη. Από περίπου 120 μονάδες βάσης πριν από την αξιολόγηση του οίκου στις 9 Ιουλίου, το spread των 10ετών (έναντι της Γερμανίας) άγγιξε έως και τις 140 μ.β. την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό επίπεδο ενόψει και των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία να σταθεροποιεί τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις περίπου στο 42%, άνετα πάνω από το 37% που εκτιμάται ότι απαιτείται για την αυτοδυναμία», τονίζει o Αμάν Μπανσάλ, αναλυτής της αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων της αμερικανικής τράπεζας.

Κατά τη Citi, νίκη της Ν.Δ. θα ενίσχυε την υπόθεση για αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς η πολιτική θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ. Παρόλο που οι σχετικές αξιολογήσεις είναι μακρινές, από το φθινόπωρο και μετά, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες «ετυμηγορίες» των οίκων, η αγορά είναι πιθανό να τιμολογήσει εκ των προτέρων τις αναβαθμίσεις. Η προοπτική για περαιτέρω συρρίκνωση των ελληνικών spreads θα αυξήσει την ελκυστικότητα μιας πρόωρης εισόδου στους ελληνικούς τίτλους. Ο καλύτερος τρόπος να εκφραστεί αυτή η θετική προοπτική και να εκμεταλλευθεί κανείς την ευκαιρία που δημιουργείται στα ελληνικά ομόλογα είναι μέσω του spread Ελλάδας – Πορτογαλίας, το οποίο έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες κατά 15 μ.β., εκτιμά η Citi. Την Παρασκευή ήταν στις 70 μ.β. και στόχος της Citi είναι η μείωση, αρχικά, στις 40 μ.β., στο ίδιο επίπεδο που κινείται και το spread μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, το οποίο επίσης αυξήθηκε ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες και έχει και αυτό μπει στο ραντάρ των αναλυτών. Πρόσφατα η Barclays τόνισε την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ομολόγων έναντι της ισπανικής (όπως και της ιταλικής) λόγω του μικρού της μεγέθους (free float), το οποίο δίνει στους ελληνικούς τίτλους το πλεονέκτημα της «σπανιότητας» (λίγοι και περιζήτητοι).

Σημειώνεται πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς την Παρασκευή διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι 4,1% του αντίστοιχου ιταλικού, 3,1% του πορτογαλικού και 3,4% του ισπανικού 10ετούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT