Επιδοτήσεις: Ενίσχυση επιχειρήσεων για επενδυτικά σχέδια στην πράσινη οικονομία

Επιδοτήσεις: Ενίσχυση επιχειρήσεων για επενδυτικά σχέδια στην πράσινη οικονομία

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης για την περίοδο 2023-2025 ανέρχεται σε 199.700.000 ευρώ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη της δράσης με τίτλο «Παραγωγικές επενδύσεις πράσινης οικονομίας – Produc-e Green», η οποία θα υλοποιηθεί με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2023-2025. Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 199.700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αντικείμενο της δράσης αποτελεί η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η δράση στοχεύει στην τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με τελικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται θα πρέπει:

1. Να εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης.

2. Να περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ της Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων, όπως αποτυπώνονται στο παράρτημα Ι της προκήρυξης της δράσης.

3. Να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης.

4. Να αφορούν μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Δημιουργία νέας μονάδας.

• Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

• Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν.

• Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Η δράση αφορά την ενίσχυση νομικών προσώπων που είτε ανήκουν στις ΜμΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, τηρούν απλογραφικά ή και διπλογραφικά βιβλία και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και διαθέτουν ή θα διαθέτουν κατά την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ της δράσης ως κύρια δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον οδηγό της δράσης, ενισχύονται επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού. Οι επενδύσεις έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης και πρέπει να τεκμηριώνονται με σαφή, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο τρόπο στην υποβαλλόμενη οικονομοτεχνική μελέτη.

Στο πλαίσιο της δράσης παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή ή και αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων ή και επέκταση – εκσυγχρονισμό υφισταμένων, για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και την κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, για την προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής, για την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων, για την προμήθεια λογισμικών, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας, μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων με σκοπό την ανάπτυξη καινοτομίας στη διαδικασία παραγωγής ή και στα παραγόμενα προϊόντα για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανανεώσιμο υδρογόνο, καθώς και μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων ή οχημάτων μηδενικών εκπομπών, δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ κ.ά.

Τα όρια του κατώτατου αιτούμενου επιλέξιμου προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων εξαρτώνται από το μέγεθος των επιχειρήσεων και ανέρχονται σε 300.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 1.000.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 10% έως 75% και εξαρτώνται από τον τόπο (Περιφέρεια – Περιφερειακή Ενότητα) εγκατάστασης της επένδυσης, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας (μεγάλη – μεσαία – μικρή – πολύ μικρή) που αποτελεί δικαιούχο της δράσης. Επιπλέον, τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται και σε σχέση με το είδος της δαπάνης. Ενδεικτικά:

• Η ένταση της ενίσχυσης σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε MμE δεν δύναται να ξεπερνάει σε ποσοστό το 50% της επιλέξιμης δαπάνης.

• Η ένταση της ενίσχυσης για έρευνα και ανάπτυξη δεν δύναται να ξεπερνάει σε ποσοστό το 50% της επιλέξιμης δαπάνης για βιομηχανική έρευνα, το 100% για βασική έρευνα, το 25% για την πειραματική ανάπτυξη και το 50% για τις μελέτες σκοπιμότητας.

• Η ένταση της ενίσχυσης καινοτομίας για ΜμΕ δεν δύναται να ξεπερνάει σε ποσοστό το 50% της επιλέξιμης δαπάνης.

• Η ένταση της ενίσχυσης για ηλεκτρικά οχήματα και οχήματα μηδενικών εκπομπών CO2 δεν δύναται να ξεπερνάει το 20% της επιλέξιμης δαπάνης.

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες, με δυνατότητα παράτασης έξι (6) μηνών, που θα χορηγείται είτε για λόγους ανωτέρας βίας είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2025.

Αναλυτικά στοιχεία της προκήρυξης μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr. Αιτήσεις υποβάλλονται έως και 30.11.2023 ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT