Περικοπές δημοσίων δαπανών συνιστά το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη

Περικοπές δημοσίων δαπανών συνιστά το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη

Μήνυμα στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων λόγω πληθωρισμού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Μήνυμα για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις και διατήρηση της τάσης προς σύσφιγξη έστειλε στην ΕΚΤ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας πως ο επίμονος και υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να απαιτεί στενή παρακολούθηση. Παράλληλα, το Ταμείο πρότεινε στις χώρες της Ευρωζώνης να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες και συνολικά στο μπλοκ να συμφωνήσει σε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης.

«Η πορεία του πληθωρισμού και η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή των πιέσεων αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι απαραίτητη η πιο περιοριστική στάση αυτή τη στιγμή, εφόσον διατηρηθεί και για παρατεταμένη περίοδο», σημειώνει το ΔΝΤ. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του πληθωρισμού, αλλά και να επιστρέψει σύντομα στον στόχο του 2%. Υπενθυμίζεται πως οι συστάσεις του ΔΝΤ έρχονται μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ αύξησε για όγδοη συναπτή συνεδρίαση τα επιτόκια δανεισμού, δίνοντας σήμα, μάλιστα, και για νέα αύξηση τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει από την κορύφωση του 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο, εξακολουθώντας όμως να βρίσκεται σε τριπλάσιο επίπεδο από τον στόχο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πολιτική σύσφιγξης σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα σημαίνουν ότι το ποσοστό θα συνεχίσει να υποχωρεί και αναμένεται να φθάσει στον στόχο του 2% στα μέσα του 2025.

Σύμφωνα με το Ταμείο, ο πληθω- ρισμός αναμένεται να φθάσει στον στόχο του 2% στα μέσα του 2025.

Βέβαια, το Ταμείο εστίασε στο θέμα του δομικού πληθωρισμού, του δείκτη που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο οποίος «απεδείχθη πιο επίμονος και άρχισε να υποχωρεί μόλις πρόσφατα». Καταλήγοντας το ΔΝΤ τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε «εντυπωσιακή ανθεκτικότητα» στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και στις αναταραχές που έπληξαν το εμπόριο. Ωστόσο υπενθύμισε πως η ανάπτυξη της οικονομίας φέτος θα είναι ήπια και ότι οι προβλέψεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο «είναι πιθανό να παραμείνουν σε επίπεδα χαμηλότερα από την τάση που υπήρχε πριν από τον πόλεμο» για ένα μεγάλο διάστημα. Μάλιστα, το ΔΝΤ απέδωσε αυτή την πρόβλεψη στο κόστος προσαρμογής στις συνεχώς υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Βέβαια, το Ταμείο πρότεινε στις χώρες της Ευρωζώνης να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες. Επίσης δήλωσε ότι είναι απαραίτητη μια νέα συμφωνία για την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να μείνει σφιχτή το 2023 και το 2024. Γιατί; Ωστε να μειώσει συνολικά τη ζήτηση, να σπρώξει προς τα κάτω τον πληθωρισμό και να ασκήσει πτωτική πίεση στα επιτόκια, προκειμένου να μειώσουμε τους κινδύνους για την πιστωτική σταθερότητα και βέβαια να βάλουμε ένα σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι η χαλάρωση των ορίων για τα κρατικά μέτρα στήριξης –τα οποία επιτρέπουν την παροχή επιχορηγήσεων και φοροαπαλλαγών– μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά κόστη αλλά και οικονομικές ανεπάρκειες και αναστάτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT