Ιταλικό μπλόκο στoν έλεγχο της Pirelli από την Κίνα

Ιταλικό μπλόκο στoν έλεγχο της Pirelli από την Κίνα

Ο κινεζικός κολοσσός Sinochem δεν θα μπορεί να προτείνει υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ελαστικών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης

Μέτρα για να εμποδίσει την κινεζική κρατική εταιρεία Sinochem από το να πάρει τον έλεγχο του γίγαντα των ελαστικών Pirelli έλαβε η Ιταλία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να προστατεύσει την ανεξαρτησία της εταιρείας καθώς και άλλων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Δύσης βρίσκονται στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κίνα.

Ο κινεζικός κολοσσός των χημικών Sinochem είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Pirelli, με μερίδιο 37% στην εταιρεία που εδρεύει στο Μιλάνο και έχει ιστορία 151 ετών.

Οπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Pirelli, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι μόνο η Camfin –μια εταιρεία που ελέγχεται από το αφεντικό της Pirelli, Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα– θα μπορούσε να προτείνει υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της.

Επίσης, τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση της εταιρείας θα πρέπει να υπόκεινται σε επίσημο έλεγχο, όπως αναφέρει το BBC. Η κίνηση αυτή ήρθε αφότου η Sinochem ενημέρωσε την ιταλική κυβέρνηση, τον Μάρτιο, ότι σχεδίαζε να ανανεώσει και να αναθεωρήσει τη συμφωνία μετόχων.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εξέτασε τη συμφωνία με βάση τους λεγόμενους κανόνες «Golden Power Procedure», οι οποίοι στοχεύουν στην προστασία των επιχειρήσεων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την Ιταλία.

Η Pirelli πωλήθηκε το 2015 αντί 7,1 δισ. ευρώ σε μια ομάδα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των ChemChina και Camfin. Εξι χρόνια αργότερα η ChemChina συγχωνεύθηκε με την κρατική Sinochem. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας, Silk Road, κατέχει επίσης μερίδιο 9% στην εταιρεία ελαστικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT