Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips έφεραν απώλειες στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips έφεραν απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,71% και έκλεισε στις 1.268,52 μονάδες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Με πιέσεις, αρκετή μεταβλητότητα και χαμηλές συναλλαγές κινήθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να πραγματοποιούν μετρημένες κινήσεις ενόψει και των εκλογών της Κυριακής.

Με τον Γενικό Δείκτη να έχει κατακτήσει τα υψηλά εννέα ετών και να έχει μπροστά του την αντίσταση των 1.377 μονάδων, που είναι τα υψηλά του 2014, είναι λογικό, όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, να προσπαθεί να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα πριν συνεχίσει την ανοδική τάση, αν και δεν αποκλείουν μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα της κάλπης και εάν αυτό θα δείξει προς μια νέα κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας, η οποία θα συνεχίσει τις φιλοεπενδυτικές και φιλομεταρρυθμιστικές πολιτικές, που είναι και το σενάριο που αποτιμούν πλέον οι αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,71% στις 1.268,52 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 79,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης είναι οι 1.209 και 1.085 μονάδες, και τα σημεία αντίστασης οι 1.275 και 1.312 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 1,05% στις 3.075,21 μονάδες, με απώλειες 0,37% στις 1.923,82 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,3% στις 1.006,19 μονάδες.

Οι επενδυτές πραγματοποίησαν μετρημένες κινήσεις ενόψει και των εκλογών της Κυριακής.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη 3,64% ξεχώρισε η Aegean και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Σαράντης και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πτώση 4,99% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Jumbo και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Alpha Bank, Eurobank, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και Cenergy.

Οπως τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μπροστά μας έχουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με την αγορά να φαίνεται ότι δεν ανησυχεί· παρ’ όλα αυτά, και από τη στιγμή που δεν έχουμε σοβαρούς πωλητές, κάποιοι περιμένουν εκ νέου το αποτέλεσμα για να τοποθετηθούν ή όχι στην αγορά.

Οι όποιες διορθώσεις μέχρι τώρα είναι περισσότερο χρονικές και ανά κλάδο ή τίτλο, και δύσκολα βλέπουμε μια συνολική διόρθωση. Οι ξένες αγορές βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού στο σύνολό τους πηγαίνουν υψηλότερα. «Η τάση του Χ.Α. ακόμη και σε μηνιαίο γράφημα είναι επιθετική και όλα δείχνουν ότι το 2023 δεν έχει τελειώσει από αποδόσεις», λέει χαρακτηριστικά. «Οι ξένοι οίκοι πάντως φαίνεται να έχουν “ερωτευτεί” την Ελλάδα, μιας και καθημερινά οι εκθέσεις τους είναι με νέους ανοδικούς στόχους και ύμνους τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες», όπως προσθέτει. «Στη γωνία περιμένουν αρκετά κεφάλαια για τοποθέτηση, είτε το Χ.Α. διορθώσει είτε όχι. Σίγουρα σε μια τέτοια κίνηση θα υπάρξουν και κάποιοι που θα αγοράσουν βραχυπρόθεσμα υψηλά. Ετσι λειτουργούν όμως οι αγορές… Σημασία έχει να έχουμε δίκιο στη μεγάλη εικόνα, όχι μόνο για το καλό των επενδύσεών μας αλλά και της μόνιμης επιστροφής στην κανονικότητα», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT