Κατά 200 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 15% αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό το πρώτο τετράμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019, το τελευταίο δηλαδή πριν από την πανδημία έτος και χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο της περυσινής χρονιάς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 38%. Διαμορφώθηκαν στο 1,494 δισ. έναντι 1,08 δισ. το πρώτο τετράμηνο του 2022 και 1,290 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Υπενθυμίζεται πως κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2022 υπήρχαν ακόμη περιορισμοί στις διεθνείς μετακινήσεις λόγω πανδημίας.
Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου η φετινή χρονιά είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη. Και αυτή η δυναμική εκτιμάται πως συνεχίστηκε και τον Μάιο, διαμορφώνοντας έτσι ένα καλό ξεκίνημα για τη χρονιά προκειμένου να υπερβεί τα έσοδα από τον τουρισμό του 2019. Στο σύνολο της περυσινής χρονιάς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 17,7 δισ. ευρώ, ενώ η χρονιά-ρεκόρ παραμένει το 2019, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 18,2 δισ. ευρώ.
Τυπικά, κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς καταγράφεται μόλις το 5% των ετήσιων ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο το 25%. Το τρίτο τρίμηνο αποτελεί την αιχμή της τουριστικής δραστηριότητας και αντιστοιχεί στο 60% των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ άλλο ένα 10% είναι οι εισπράξεις του τέταρτου τριμήνου.
Με δεδομένο ότι ήδη το πρώτο τετράμηνο δείχνει άνοδο 15% σε σχέση με το 2019 και ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις μιλούν και για ένα καλύτερο δεύτερο τρίμηνο, έχουν τεθεί οι βάσεις για έσοδα υψηλότερα από το 2019. Αυτό εφόσον βέβαια το τρίτο τρίμηνο κινηθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε παρόμοια επίπεδα με τα περυσινά –που αποτέλεσαν και ιστορική επίδοση τρίτου τριμήνου για τον τουρισμό– και ακολουθήσει με αντίστοιχους ρυθμούς και το τέταρτο τρίμηνο.
Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται και στον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για την περίοδο από τα τέλη Απριλίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου φέτος είναι κατά 4,6% περισσότερες οι θέσεις σύμφωνα με στοιχεία του «Airdata tracker» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).