Μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ από το ΤΜΕΔΕ

Μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ από το ΤΜΕΔΕ

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τις προοπτικές του οικονομικού μοντέλου της μικροχρηματοδότησης στην Ελλάδα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τις προοπτικές του οικονομικού μοντέλου της μικροχρηματοδότησης στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις αποτελούν ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα εργαλεία για τους «αποκλεισμένους» από το τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αυτό επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου φορέα μικροχρηματοδοτήσεων του ΤΜΕΔΕ – ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, που αδειοδοτήθηκε από την ΤτΕ και προσφέρει σε συνεργασία με την Attica Bank μικροχρηματοδοτήσεις ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως 25.000 ευρώ, με μηδενικά έξοδα δανείου.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, για την πρώτη φάση της λειτουργίας του, το πελατολόγιο του ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions περιλαμβάνει μόνο εγγεγραμμένα μέλη του ΤΜΕΔΕ, ενώ τα επόμενα έτη ο φορέας σκοπεύει να διευρύνει τους πελάτες του και σε άλλους κλάδους. Στην τοποθέτησή του ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ενίσχυση του θεσμού θεωρείται επιβεβλημένη αφενός για τη διευκόλυνση των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην πρόσβαση χρηματοδότησης και αφετέρου για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της αναγκαιότητας ο νόμος 4701 του 2020 έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη του κλάδου και μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί εκτός από το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, το Μicrosmart και η AΦΗ Microfinance. Οπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, η λειτουργία τους «θεσπίστηκε κατά κύριο λόγο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριοποίησης, γιατί ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι η πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό». Ο νόμος καθιερώνει επίσης την υποχρέωση παροχής από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων συμβουλευτικών υπηρεσιών επιχειρηματικής εκπαίδευσης στους δικαιούχους. Οι μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ δίνονται:

(α) Ως πιστώσεις, είτε για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών είτε ως κεφάλαιο κίνησης.

(β) Ως προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση εξοπλισμού.

(γ) Ως αυτοτελείς εγγυήσεις, οι οποίες όμως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT