Αντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7% η Alpha Bank

Αντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7% η Alpha Bank

Ξεπέρασαν το 1,3 δισ. οι προσφορές των επενδυτών για το senior preferred ομόλογο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στο 7% –κουπόνι στο 6,875%– διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), που ολοκλήρωσε η Alpha Bank, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ έναντι 400 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική στόχευση. Το τελικό επιτόκιο είναι χαμηλότερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση που τοποθετούσε το κόστος έκδοσης στο 7,25%, καθώς η προσφορά ξεπέρασε τo 1,3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας πάνω από τρεις φορές το ύψος της επιδιωκόμενης άντλησης. Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη έκδοση senior preferred ομολόγου στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2022 είχε τιμολογηθεί στο 7%.

Συντονιστές της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe SE, Nomura και UBS Investment Bank. Στόχος της έκδοσης, όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση στους επενδυτές, είναι η στήριξη της ρευστότητας και η περαιτέρω βελτίωση των αντίστοιχων δεικτών, καθώς και η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, γνωστών ως MREL.

Η νέα έκδοση αποτελεί τη δεύτερη έξοδό της στις αγορές που υλοποιεί η Alpha Bank το 2023 –έχει προηγηθεί η άντληση 400 εκατ. ευρώ της κατηγορίας ΑΤ1 τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους με κουπόνι 11,875%– και έρχεται μετά τη θετική υποδοχή των επενδυτών του νέου της επιχειρησιακού σχεδίου που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες. Στόχος της διοίκησης της Alpha είναι να κεφαλαιοποιήσει και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια.

Στόχος της τράπεζας είναι να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ελληνική οικονομία.

Το senior preferred ομόλογο είναι διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη και ο τίτλος, που αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και BB- από την S&P, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σημειώνεται πως τελικός στόχος MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, ενώ στο α΄ τρίμηνο του 2023 είχε διαμορφωθεί στο 21,28%. Το ύψος των εκδόσεων έως και το 2026, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο senior preferred ομόλογο, υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Συνολικά η Alpha Bank έχει αντλήσει από το 2020 μέχρι σήμερα 3,3 δισ. ευρώ μέσω τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bonds), χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της κατηγορίας Tier II, καθώς και ΑΤ1.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 – fully loaded) της Alpha Bank ανήλθε στο τέλος του α΄ τριμήνου στο 12,8% και με βάση το στρατηγικό σχέδιο προβλέπεται ενίσχυση στο 16% το 2025.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board- SRB), οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν ομόλογα 7,7 δισ. ευρώ με βάση το επίπεδο του πιστωτικού κινδύνου που έχουν αναλάβει, σύμφωνα με τα στοιχεία τέλους του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT