Μάχη για την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατά 66 δισ. ευρώ

Μάχη για την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατά 66 δισ. ευρώ

Πρόταση ενίσχυσης των κοινοτικών ταμείων από τα κράτη με βάση τα κέρδη εταιρειών. Εκτιμάται ότι μια τέτοια συνεισφορά θα παρέχει έσοδα περίπου 16 δισ. ευρώ ετησίως

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σχεδόν δέκα ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου ήδη διαφαίνεται η «πρώτη» μάχη μεταξύ Κομισιόν και κρατών-μελών, και αυτή αφορά την επικαιροποίηση του μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (2024-2027), καθώς η πρόταση των Βρυξελλών για αύξησή του κατά 66 δισεκατομμύρια ευρώ προκαλεί αντιδράσεις στην ομάδα των «φειδωλών» κρατών-μελών.

Επί της ουσίας η Κομισιόν ζητάει επιπλέον 66 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες «προκλήσεις» της Ε.Ε., που αποτελούν συγχρόνως και προτεραιότητά της εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και της απότομης αύξησης των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, για την Ουκρανία προορίζονται 50 δισ., ενώ 15 δισ. για τη χρηματοδότηση της πολιτικής μετανάστευσης, που ουσιαστικά αφορούν τρίτες χώρες, ώστε να κρατούν ή να δέχονται πίσω μετανάστες, και επιπλέον 10 δισ. για μια νέα «πλατφόρμα στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη». Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για μια «πολύ στοχευμένη πρόταση» που ανταποκρίνεται στις ριζικές αλλαγές, οι οποίες έχουν συντελεστεί παγκοσμίως από την έναρξη του τελευταίου προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως η πρόταση να ενισχυθούν τα κοινοτικά ταμεία, μέσω μιας ειδικής νέας ροής εσόδων επί τη βάσει των κερδών των εταιρειών.

Η Κομισιόν πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται για φόρο στις εταιρείες. Πρόκειται για εθνική συνεισφορά που θα καταβληθεί από τα κράτη-μέλη στη βάση του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος για τομείς χρηματοπιστωτικών ή μη εταιρειών». Η Επιτροπή πρότεινε το 0,5% της θεωρητικής βάσης κερδών των εταιρειών, δείκτης που υπολογίζεται από τη Eurostat, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των εθνικών λογαριασμών, να αποστέλλεται από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. στα ταμεία των «27», ενώ εκτιμά ότι μια τέτοια συνεισφορά θα παρέχει έσοδα περίπου 16 δισ. ευρώ ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού αναμένονται σκληρές, καθώς κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι ενώ στηρίζουν την πρόσθετη χρηματοδότηση προς το Κίεβο, αναμένουν από την Επιτροπή μια πιο «πειθαρχημένη προσέγγιση» σχετικά με τον προϋπολογισμό, καθώς τα οικονομικά των κρατών-μελών είναι υπό πίεση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι «δεν είναι ώρα να ζητάει κανείς από τα κράτη-μέλη επιπλέον χρηματοδότηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT