Ετοιμες για στενότερη συνεργασία Γερμανία και Κίνα

Ετοιμες για στενότερη συνεργασία Γερμανία και Κίνα

Συμφωνία για σύσφιγξη των σχέσεών τους σε οικονομία και κλιματική αλλαγή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Αν και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο κυβερνητικός συνασπισμός βλέπουν όλο και περισσότερο την Κίνα ως αντίπαλο παρά ως εταίρο, Βερολίνο και Πεκίνο συμφώνησαν αρχικά να συσφίγξουν τις σχέσεις των οικονομιών τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ο Σολτς υποδέχθηκε χθες στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κιανγκ, και στις μεταξύ τους συνομιλίες παρευρέθησαν υπουργοί και των δύο κυβερνήσεων. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τις βασικές γραμμές πάνω στις οποίες μπορούν να συσφίγξουν τις σχέσεις συνεργασίας, χωρίς όμως να προβούν σε λεπτομέρειες ούτε να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση Σολτς θα δώσει στη δημοσιότητα την πολιτική της έναντι της Κίνας, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο ως αναδυόμενο αντίπαλο και ανταγωνιστή. Ταυτοχρόνως, αξιωματούχοι του Βερολίνου αναγνωρίζουν πως ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς τη συνεργασία της Κίνας.

Στην ανακοίνωσή του ο ηγέτης της Γερμανίας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Πεκίνο. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση όσων γερμανικών εταιρειών δραστηριοποιούνται στην Κίνα, για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη χώρα. Οπως τόνισε ο κ. Σολτς, «ως χώρες που παράγουν μεγάλο όγκο καυσαερίων, η Γερμανία και η Κίνα έχουν μεγάλη ευθύνη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Αξιωματούχοι των δύο χωρών υπέγραψαν, επίσης, αρχική συμφωνία για στενότερη συνεργασία στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και κίνησης με υδρογόνο.

Ο κ. Λι, που επέλεξε τη Γερμανία για πρώτη στάση του παρθενικού του ταξιδιού στο εξωτερικό υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού, τόνισε πως η Κίνα είναι έτοιμη να αναπτύξει δεσμούς με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και την υπόλοιπη ήπειρο.Οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν σινογερμανικό επιχειρηματικό συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου υπέγραψαν συμφωνία για την καθιέρωση διαλόγου όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και συνεργασία με σκοπό να επισπεύσουν τον πράσινο μετασχηματισμό των οικονομιών.

Κινέζοι αξιωματούχοι υπέγραψαν, άλλωστε, μεγάλο αριθμό μνημονίων συνεργασίας με στελέχη των Mercedes-Benz, Vokswagen, BMW και Siemens. Ολα αυτά συνέπεσαν με την ημέρα που η κυβέρνηση Σολτς έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει την Κίνα στον κατάλογο των χωρών με «εκτεταμένη κατασκοπευτική δραστηριότητα» μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία. «Επί πολλά χρόνια η Κίνα χρησιμοποιεί ένα σύστημα μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για να προωθήσει τη στρατιωτική και πολιτική της ανάπτυξη», τονίζει η σχετική έκθεση. Υπογραμμίζει επίσης πως η Κίνα στοχεύει ιδιαιτέρως στις «αναδυόμενες τεχνολογίες», όπως την κβαντική τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, την υπερηχητική τεχνολογία, την τεχνολογία παρακολούθησης και τη βιοτεχνολογία.

Ο Γερμανός καγκελάριος έγινε δέκτης δριμύτατων επικρίσεων επειδή έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο πρωθυπουργό χωρίς να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήσεις. Οπως σχολίασε σχετικά ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, αρμόδιος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη συμμαχία των δύο συντηρητικών και αδελφών κομμάτων CDU και CSU, «είναι απαράδεκτο ότι ο Γερμανός καγκελάριος δεν μπορεί να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες μέσα στην ίδια του τη χώρα όταν έχει να κάνει με την Κίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT