Τουρισμός: Αυξημένη κατά 28,4% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια στο 5μηνο

Τουρισμός: Αυξημένη κατά 28,4% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια στο 5μηνο

Διακινήθηκαν 18 εκατ. επιβάτες – Κίνητρα για την επιμήκυνση της θερινής περιόδου προσφέρει η Fraport Greece

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η επιβατική κίνηση στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας κατά το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Ειδικότερα, τον περασμένο Μάιο, σε ετήσια βάση, ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών από τo αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα 14 περιφερειακά και τα υπόλοιπα, μικρότερα αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 14,6% σε 6,8 εκατ. Σε επίπεδο πρώτου πενταμήνου, ετησίως, ο εν λόγω αριθμός ενισχύθηκε κατά 28,4%, σε περίπου 18 εκατ. άτομα, ενώ έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, αυξήθηκε κατά 10,8%.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην επιβατική κίνηση ανήκει, αναλογικά, στο αεροδρόμιο Αθηνών μέσω του οποίου διακινήθηκαν τον Μάιο 23,4% περισσότερα άτομα (2,54 εκατ.). Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διακίνησαν 3,2 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 10,6% έναντι του Μαΐου του 2022. Η επιβατική δηλαδή κίνηση του «Ελ. Βενιζέλος» και των 14 αεροδρομίων της Περιφέρειας αντιστοιχεί στο 85% του συνολικού αριθμού των διακινηθέντων επιβατών. Η εικόνα, ως προς τη συνεισφορά των αεροδρομίων στα μεγέθη της επιβατικής κίνησης, παραμένει ίδια και με χρονικό σημείο αναφοράς το πρώτο πεντάμηνο του 2023, κατά το οποίο, ετησίως, το «Ελ. Βενιζέλος» ενίσχυσε κατά 39,9%, σε 9,1 εκατ. την επιβατική κίνηση. Αντίστοιχα, οι 14 περιφερειακοί αερολιμένες αύξησαν κατά 19,5%, σε 6,8 εκατ., τον αριθμό των επιβατών τους.

Σε σχέση με τον αριθμό των πτήσεων, τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,5%, σε 52.139, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022, ενώ ενισχύθηκαν κατά 7,5% έναντι του τελευταίου μήνα της άνοιξης του 2019. Στο πεντάμηνο υπήρξαν κατά 7,1% περισσότερες πτήσεις (154,6 χιλ.), σε ετήσια βάση, ενώ ήταν αυξημένες κατά 4,8% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Μαΐου 2019.

Κίνητρα από Fraport

Με τις επιδόσεις των αεροδρομίων να έχουν ξεπεράσει αυτές του 2019, ζητούμενο για τον κλάδο των αερομεταφορών είναι η επιμήκυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου. Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι αεροπορικές εταιρείες να ξεκινήσουν νωρίτερα το πτητικό τους έργο, η Fraport Greece επιδοτεί, ως κίνητρο, τις αερολιμενικές χρεώσεις σε ποσοστό από 25% έως 50% τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που η εταιρεία είχε εισαγάγει το 2018 και το οποίο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και αφορά την εισαγωγή νέων διεθνών δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες. Η εταιρεία «παραμένοντας συνεπής στη δέσμευσή της για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού, συμβάλλει έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την εφαρμογή νέου αναπτυξιακού κινήτρου για την προσέλκυση επιπλέον επιβατών κατά τους περιφερειακούς μήνες», αναφέρει η Fraport Greece σε ανακοίνωσή της.

«Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί εθνικό στόχο. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διαχείριση των 14 αεροδρομίων, η προώθηση των προορισμών που εξυπηρετούμε στις αγορές του εξωτερικού καθώς και η μείωση της εποχικότητας αποτελούν στρατηγικές μας προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τα ζητούμενα των αεροπορικών εταιρειών και των τοπικών κοινωνιών σχεδιάσαμε αυτό το νέο αναπτυξιακό κίνητρο, στηρίζοντας έμπρακτα την εθνική προσπάθεια για την προσέλκυση επιπλέον τουριστικών ροών κατά τους μήνες χαμηλής ζήτησης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT