Ποια έργα εντάχθηκαν στη λίστα PCI της Ε.Ε. και ποια κόπηκαν

Ποια έργα εντάχθηκαν στη λίστα PCI της Ε.Ε. και ποια κόπηκαν

Νίκες, αλλά και σημαντικές ήττες που συνοδεύονται με ανεξήγητα ερωτήματα σημείωσε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στη λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος IPCEI

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Νίκες, αλλά και σημαντικές ήττες που συνοδεύονται με ανεξήγητα ερωτήματα σημείωσε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στη λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος IPCEI (Important Projects of Common European Interest).

Η τεχνική επιτροπή αξιολόγησης των Βρυξελλών έδωσε το «πράσινο» φως για την ένταξη στην τελική λίστα του Οκτωβρίου, του σχεδίου του ΔΕΣΦΑ για ένα νέο σύστημα αγωγών, που θα ξεκινάει από το Πάτημα Ελευσίνας και θα καταλήγει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μεταφέροντας 100% υδρογόνο. Το έργο συμπληρώνεται με ένα αντίστοιχο που κατέθεσε η Bulgartransgaz, για έναν αγωγό υδρογόνου που θα διατρέχει τις δυτικές περιοχές της Βουλγαρίας φθάνοντας στα σύνορα της Ρουμανίας, το οποίο επίσης προκρίθηκε για τη λίστα PCI. H ένταξη του έργου του ΔΕΣΦΑ θεωρείται μια πολύ σημαντική νίκη της Ελλάδας, καθώς από τα 47 πρότζεκτ υδρογόνου και ηλεκτρολυτών, τα οποία ήταν υποψήφια στην ομάδα Hi-East, προκρίθηκαν μόλις δύο.

Η αποθήκη αερίου Καβάλας

Αντιθέτως, ως μεγάλη ήττα, η οποία μάλιστα άφησε εκτός λίστας και ένα τμήμα του αγωγού του ΔΕΣΦΑ από το σχέδιο που προκρίθηκε, καταγράφεται η απόρριψη του έργου αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Καβάλας, που υποβλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, αυτή τη φορά με τη δυνατότητα αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου, αφού δεν κατάφερε να υλοποιηθεί ως αμιγώς αποθήκευση φυσικού αερίου. Εντύπωση και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης για την υποστήριξη του έργου, στην οποία αποδίδουν παράγοντες με γνώση της διαδικασίας και την απόρριψή του, εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει στον οριστικό ενταφιασμό του έργου. Η απόρριψη της ένταξης του έργου του ΤΑΙΠΕΔ οδήγησε και στην απόρριψη του τμήματος του αγωγού του ΔΕΣΦΑ από τη Νέα Μεσημβρία έως την Καβάλα, που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει κατά βάση το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Μεγάλη επιτυχία κατέγραψε το έργο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο κοίτασμα του Πρίνου της Energean. Ενα αντίστοιχο πρόγραμμα αποθήκευσης και διοξειδίου του άνθρακα που υπέβαλε η Ιταλία κόπηκε από την επιτροπή αξιολόγησης.

«Πράσινο» φως για τη λίστα PCI έλαβε επίσης το έργο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της Εunice στην Πτολεμαΐδα, ενώ την επανένταξή τους διασφάλισαν ο Euroasia και το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία.

Η ελληνική πλευρά θα δώσει μάχη αυτή την εβδομάδα για να μπει στην τελική λίστα των έργων PCI του Οκτωβρίου το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, GREGY, που αναπτύσσει η Elica (όμιλος Κοπελούζου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT