Στην Ideal έναντι 100 εκατ. ευρώ τα «Αττικά Πολυκαταστήματα»

Στην Ideal έναντι 100 εκατ. ευρώ τα «Αττικά Πολυκαταστήματα»

Συμφωνία για την εξαγορά του 100% του ομίλου λιανικού εμπορίου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Στην Ideal περνάει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου λιανικού εμπορίου «Αττικά Πολυκαταστήματα». Το τίμημα διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας οι μέτοχοι της «Αττικά Πολυκαταστήματα» (Attica) θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, οι πωλήσεις της Ideal αναμένεται να προσεγγίσουν τα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA τα 50 εκατ. ευρώ. Η Attica λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (City Link, Golden Hall, The Mall) και στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski). Διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Η διοίκηση της Attica, στην οποία η Ideal αναγνωρίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην «ανάπτυξη και μεγέθυνση της εταιρείας και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand», θα συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία, «ενδυναμώνοντας παράλληλα τη διοικητική ομάδα της Ideal».

Το τίμημα των 100 εκατ. για την εξαγορά της Attica θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ της Ideal. Συγκεκριμένα, η Ideal θα προχωρήσει σε έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της Attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της Attica θα αγοράσουν από την Ideal τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα ίδια κεφάλαια της Ideal Holdings, ενώ οι μέτοχοι της Attica θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2019 στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica, εκτός από τους αρχικούς μετόχους κ. Λαμπρόπουλο, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλο, ως μέτοχοι εισήλθαν, άμεσα ή έμμεσα, και οι επιχειρηματίες κ. Δαυίδ, Λασκαρίδης, Ι. Β. Σαραντίτης, Τσάκος, το Ιδρυμα Ωνάση και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Οι πωλήσεις της Ideal αναμένεται να ανέλθουν στα 400 εκατ. και τα κέρδη EBITDA στα 50 εκατ. ευρώ.

Η Attica το 2022 παρουσίασε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ, EBITDA 19,3 εκατ., κέρδη προ φόρων 12,4 εκατ. και είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό. Το α΄ τετράμηνο του 2023 είχε κύκλο εργασιών 58,9 εκατ. έναντι 49,4 εκατ. το 2022, EBITDA 4,84 εκατ. έναντι 1,14 εκατ. το 2022 και κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. ευρώ.

Με την εξαγορά της Attica η Ideal Ηoldings επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail), έναν τομέα που εκτιμά πως διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς μεταξύ άλλων είναι και άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως «ανυπομονεί» να ολοκληρώσει την επένδυση στην Attica και «να καλωσορίσουμε τα στελέχη, τους εργαζομένους και τους μετόχους στην οικογένειά μας. Η εξαγορά της Attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την Ideal Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα 400 εκατ. σε κύκλο εργασιών και τα 50 εκατ. σε κέρδη EBITDA».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT