Τελειώνουν τα πολεμοφόδια των κεντρικών τραπεζών

Τελειώνουν τα πολεμοφόδια των κεντρικών τραπεζών

Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν όλο και περισσότερο βλέποντας πως δεν κατορθώνουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Εχουν, έτσι, εγκλωβιστεί σε μια νέα φάση, στην οποία επιβάλλουν περιοριστική νομισματική πολιτική σε οικονομίες που έχουν ήδη πληγεί από ένα και πλέον έτος συνεχών αυξήσεων του κόστους δανεισμού. Η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο συνέπεσε αυτήν την εβδομάδα με τα στοιχεία που εμφανίζουν επίμονα μεγάλες αυξήσεις τιμών στη Βρετανία και με την προειδοποίηση του διοικητή της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι ίσως χρειαστούν άλλες δύο αυξήσεις.

Με λίγες ώρες απόσταση από την ομιλία του επικεφαλής της Fed, επιτάχυναν την άνοδο του κόστους του δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Νορβηγίας, και δεσμεύτηκαν και οι δύο ότι ακολουθούν και άλλες αυξήσεις. Ετσι, ένας μήνας που άρχισε με την προοπτική να δοθεί μια ανάσα με την αναμενόμενη παύση των αυξήσεων από πλευράς της Fed τείνει τώρα προς το τέλος του με μια νέα συντονισμένη στάση εγρήγορσης έναντι των αυξήσεων των τιμών. Και την εικόνα της οικονομίας σκεπάζουν σύννεφα και δεν αναμένονται παρά νέες αυξήσεις του κόστους του δανεισμού μέσα στους επόμενους μήνες. Ειδική περίπτωση η Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 40% και ανάγκασε τελικά τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει χθες την αύξηση των επιτοκίων. Μια άλλη η Βρετανία, καθώς αγωνίζεται να ανακόψει τις αυξήσεις των τιμών, που ακόμη υπερβαίνουν το 8%. «Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και πρέπει να κάνουμε κάτι», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, και προσέθεσε πως «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δύσκολο γιατί πολλοί άνθρωποι με στεγαστικά δάνεια θα ανησυχούν τώρα για το τι συνεπάγεται γι’ αυτούς, αλλά εάν δεν αυξήσουμε τα επιτόκια, θα είναι χειρότερα αργότερα».

«Η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμη», επισήμανε και ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στην επιτροπή χρηματοπιστωτικών της Βουλής των Κοινοτήτων. Και την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ προειδοποίησε πως θα υπάρξει και άλλη αύξηση επιτοκίων μετά εκείνη που ανακοίνωσε. Στο μεταξύ, οι «ιέρακες» των κεντρικών τραπεζών αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα είναι δυνατόν να σταματήσουν εδώ τις αυξήσεις μολονότι οι σχετικές αποφάσεις μπορεί να απέχουν και μήνες από σήμερα. Και αργότερα η Νορβηγία προειδοποίησε επίσης πως επίκεινται νέες αυξήσεις επιτοκίων, δηλαδή ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερες για να ανακοπεί η ανοδική πορεία του πληθωρισμού που οφείλεται εν μέρει στην υποχώρηση της νορβηγικής κορώνας. Ακόμη και η Ελβετία, όπου ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2%, αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT