Εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα Ερευνας και Ανάπτυξης

Εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα Ερευνας και Ανάπτυξης

Το πρώτο τρίμηνο ο κλάδος κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 54% σε ετήσια βάση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Τις επιταγές της τεχνολογίας έχουν αρχίσει να ακολουθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις ραγδαίες αλλαγές που αυτή φέρνει στο επιχειρείν αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητά μας. Κλάδοι της λεγόμενης «νέας οικονομίας», όπως ο τομέας της Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D), σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις, κάτι που αποτυπώνει τη δυναμική του κλάδου των startups καθώς και την έμφαση που δίνουν στην ερευνητική δραστηριότητα μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες. Ετσι, σύμφωνα με το νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του επιχειρείν» που εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο κλάδος του R&D σημείωσε αύξηση πωλήσεων 54% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να δικαιολογηθεί από την ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη –καθώς οι startups έχουν το R&D στο DNA τους–, την ενίσχυση της hitech βιομηχανίας, καθώς και την κατάθεση περισσότερων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ιδιωτικές δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης έχουν εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία, ωστόσο παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,5%), λόγω και του χαμηλού επιπέδου εκκίνησης. Από την άλλη όμως, δεδομένου ότι οι πωλήσεις εμφανίζουν υψηλή συσχέτιση με τις ιδιωτικές δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης, για το 2023 η ΕΤΕ ανεβάζει τον λόγο ιδιωτικών δαπανών R&D προς το ΑΕΠ στο 1% από 0,3% το 2011, καλύπτοντας έτσι άνω του 1/3 της απόκλισης με την Ε.Ε.

Εκτός από τον συγκεκριμένο κλάδο, αύξηση πωλήσεων (αποπληθωρισμένες) κατά 25% σημειώνει ο κλάδος της πληροφορικής το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, κλάδοι που «χτυπήθηκαν» από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας δείχνουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις κατασκευές αλλά και τους κλάδους του τουρισμού και της ψυχαγωγίας που επλήγησαν από την πανδημική κρίση.

Σε γενικές γραμμές, η μελέτη σημειώνει πως το 2023 ξεκίνησε δυναμικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις με ετήσια αύξηση πωλήσεων 8% το πρώτο τρίμηνο (αποπληθωριστικές) και με όλους τους βασικούς κλάδους να σημειώνουν άνοδο. Εξαίρεση αποτελούν το λιανεμπόριο (-2%) και ο κλάδος των logistics (-12%) που επηρεάστηκε αρνητικά από τη διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Στο μεταξύ, οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, κυρίως στη βιομηχανία και στο χονδρικό εμπόριο, λειτουργούν ευεργετικά για το κόστος των επιχειρήσεων. Για το σύνολο του 2023 οι αναλυτές εκτιμούν πως η άνοδος των πωλήσεων των επιχειρήσεων θα αγγίξει το 6%, με τους κλάδους της πληροφορικής και των κατασκευών (+16% και 14% αντίστοιχα) να ξεχωρίζουν καθώς καλούνται να υλοποιήσουν τις πρώτες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη, «οι κλάδοι βιομηχανίας και υπηρεσιών εμφανίζουν ισχυρές προοπτικές πωλήσεων (της τάξης του 11%-12%), καθώς έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την τεχνολογική στροφή και την εξωστρεφή κατεύθυνση που υλοποιείται σταδιακά στην ελληνική οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT