Νέο έργο στη Βόρεια Θάλασσα εξασφάλισε η Hellenic Cables

Νέο έργο στη Βόρεια Θάλασσα εξασφάλισε η Hellenic Cables

Θα κατασκευάσει τα καλώδια για τη σύνδεση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Hornsea 3 με τον υπεράκτιο σταθμό μετατροπής

1' 17" χρόνος ανάγνωσης

Σύμβαση για την προμήθεια inter-array καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 3, που θα βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, 160 χλμ. από την ακτή του Γιορκσάιρ, υπέγραψε η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, με τη δανική εταιρεία Orsted. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, τον τερματισμό και τη δοκιμή των inter-array καλωδίων που θα συνδέσουν τις ανεμογεννήτριες και τον υπεράκτιο σταθμό μετατροπής. Η προμήθεια περιλαμβάνει περίπου 262 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV που αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών αναγκών του αιολικού πάρκου. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2025 στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Με χωρητικότητα 2,85 GW, το Hornsea 3 θα μπορεί να παράγει χαμηλού κόστους καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου. Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στον στόχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να θέσει σε λειτουργία 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Η Orsted, στην πρόσφατη επενδυτική ημερίδα της, δήλωσε ότι οι πιθανότητες ολοένα και αυξάνονται προκειμένου να λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση για το έργο εντός του 2023.

Οταν είναι πλήρως συνδεδεμένη, η ζώνη Hornsea της Orsted –που περιλαμβάνει τα Hornsea 1, 2 και 3– θα έχει συνολική χωρητικότητα άνω των 5 GW.

«Αυτή η συνεργασία όχι μόνο ενισχύει τη θέση μας στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά ευθυγραμμίζεται και με το όραμά μας για τη δημιουργία ενός πιο πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος», ανέφερε ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT