Η αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου ωθεί υψηλότερα τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Η αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου ωθεί υψηλότερα τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Υστερα από απόφαση του Βερολίνου η τιμή του εισιτηρίου για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διαμορφώθηκε στα 49 ευρώ από 9,90

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί η ΕΚΤ να μάχεται πυρετωδώς τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, όπως άλλωστε και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες εντός και εκτός Ευρώπης, όμως οι προσπάθειές της υπονομεύονται από το φτηνό ενιαίο εισιτήριο για τα γερμανικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο λόγος για το άλλοτε πάμφθηνο εισιτήριο των 9,90 ευρώ, που το περασμένο έτος προσφέρθηκε στους πολίτες από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο προκειμένου να τους διευκολύνει να κυκλοφορούν και να τους ελαφρύνει από το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας. Με το εισιτήριο αυτό μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα περιφερειακά τρένα, στα τραμ και στα λεωφορεία.

Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη και το ενιαίο εισιτήριο έγινε τόσο δημοφιλές, ώστε το Βερολίνο αποφάσισε να το μονιμοποιήσει φέτος αν και η τιμή του δεν είναι πλέον τόσο χαμηλή αλλά πωλείται έναντι 49 ευρώ.

Η διαφορά αυτή είναι, όμως, σημαντική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων της Bloomberg Economics, αυτή η διαφορά τιμής θα δώσει νέα ώθηση στον ετήσιο πληθωρισμό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μια στιγμή που ήδη ο δείκτης έχει επιταχυνθεί τον Ιούνιο στο 7% από το 6,3% στο οποίο βρισκόταν τον Μάιο. Και βέβαια ο αντίκτυπος αυτής της επιτάχυνσης θα γίνει αισθητός πέραν των συνόρων της Γερμανίας καθώς εκτιμάται πως θα προσθέσει περίπου 0,2 εκατοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης μέσα στον Ιούνιο και γενικότερα θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις μέχρι και τον Αύγουστο. Αυτό συνεπάγεται όμως ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες για μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς της ΕΚΤ και της πρωτοφανούς στροφής της σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Οπως έχουν, άλλωστε, τονίσει πολλά στελέχη της τράπεζας, η παύση θα μπορούσε να αποφασιστεί μόνον όταν διαπιστωθεί παρατεταμένη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Και βέβαια σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Γερμανία, η ημέρα εκείνη φαίνεται να είναι ακόμη πολύ μακριά.

Οπως επισήμανε ο Μάρτιν Αντεμερ, οικονομολόγος της Bloomberg Economics στη Φρανκφούρτη, «το επίπεδο πληθωρισμού του Ιουνίου ενδεχομένως αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο του γενικού πληθωρισμού για το υπόλοιπο του έτους». Σε ό,τι αφορά τον δομικό πληθωρισμό, ο ίδιος οικονομολόγος τονίζει πως «αντιθέτως αναμένεται να φτάσει σε νέα ύψη μέσα στο καλοκαίρι και να αποτελέσει πονοκέφαλο για την ΕΚΤ». Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα νέα στοιχεία της για τον πληθωρισμό στις 29 Ιουνίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, πάντως, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού. Τελευταία χθες λίγο μετά την Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, που προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας τα επιτόκια της νορβηγικής κορώνας στο 3,75% και εξωθώντας το νόμισμα στη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Δεσμεύθηκε, επίσης, πως θα προχωρήσει και σε πολλές ακόμη και ίσως πιο επιθετικές αυξήσεις, προκειμένου να πολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό και την υποχώρηση του νορβηγικού νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT