«Εργαστήριο επενδύσεων» για στήριξη φτωχών χωρών

«Εργαστήριο επενδύσεων» για στήριξη φτωχών χωρών

Πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας για να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Η Παγκόσμια Τράπεζα ηγείται νέας πρωτοβουλίας που στοχεύει στο να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στις αναδυόμενες αγορές αρχικά επικεντρωμένες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις υποδομές ενέργειας. Πρόκειται για το λεγόμενο Εργαστήριο Επενδύσεων του Ιδιωτικού Τομέα και στο οποίο έχουν καίριο ρόλο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, με τον αντιπρόεδρο Μαρκ Κάρνεϊ, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και νυν συμπροεδρεύοντα της Χρηματοοικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για τις Μηδενικές Εκπομπές Καυσαερίων που αριθμεί περισσότερα από 550 μέλη και είναι επιχειρήσεις, πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι προσπάθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων πολυμερών οργανισμών κινητοποιούν μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εως τώρα πάντως έχουν αποτύχει και καθώς εντείνονται οι πιέσεις από τέτοιου είδους πολυμερείς οργανισμούς που ζητούν πιο δραστικά μέτρα, η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζεται πλέον να επιτρέψει στις πλέον ευάλωτες χώρες που έχουν ήδη πληγεί από καταστροφές να κηρύξουν στάση πληρωμών στο χρέος τους.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, τόνισε πως αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν αποτελούν παρά μόνον μέρος της λύσης. Χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα «δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα» για να διευθετηθούν τα προβλήματα και οι «αλληλένδετες κρίσεις» που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Ο ίδιος προσέθεσε πως «αυτό ακριβώς προσπαθούμε να επιτύχουμε, γιατί το ζήτημα είναι να μπορούμε να ζήσουμε σε αυτόν τον πλανήτη».

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον αντιπρόεδρο Μαρκ Κάρνεϊ, χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 τρισ. δολ. επιπλέον τον χρόνο. «Γι’ αυτό πρέπει να επισπεύσουμε τις προσπάθειές μας», τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και προσέθεσε πως «πρέπει να συγκεντρώσουμε πολύ περισσότερη χρηματοδότηση και από το εσωτερικό των χωρών». Το εργαστήριο των επενδύσεων θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει κεφάλαια από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και τη φτώχεια. Θα επιδιώξει μεταξύ άλλων να βελτιώσει τις δομές χρηματοδότησης και να συνδέσει καλύτερα την Παγκόσμια Τράπεζα με τον ιδιωτικό τομέα. Θα επιδιώξει, άλλωστε, τον σχηματισμό νέων συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων και θα επιστρατεύσει άλλους τομείς που παρουσιάζουν ευκαιρίες «για καλύτερη προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων». «Οι δημόσιοι φορείς μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να κινητοποιήσουν την ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία πρέπει να συνεργαστεί με αναπτυξιακές τράπεζες για να δημιουργήσει μεικτά οχήματα χρηματοδότησης».

Το εν λόγω εργαστήριο επενδύσεων θα περιλαμβάνει ανώτατα στελέχη από τον τομέα της ιδιωτικής χρηματοδότησης και από τον επιχειρηματικό τομέα που έχουν εμπειρία στη χρηματοδότηση, στις επενδύσεις και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η σύνθεση αυτής της ομάδας θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Πρόκειται να συνεργαστεί με ειδικούς και εμπειρογνώμονες των κυβερνήσεων, με ρυθμιστικές αρχές και επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο, ενώ θα λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και στην ηγετική της ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT