Προτάσεις για πράσινες παραγωγικές επενδύσεις από μικρομεσαίους

Προτάσεις για πράσινες παραγωγικές επενδύσεις από μικρομεσαίους

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Μία από τις δράσεις που παραμένουν ανοικτές για κατάθεση προτάσεων είναι η Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2021-2027. Σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία, στη δράση έχουν υποβληθεί ήδη 4.434 αιτήσεις χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), έχουν υποβληθεί 3.056 αιτήσεις χρηματοδότησης με δημόσια δαπάνη 211.243.401 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι 312.000.000 ευρώ.

Στην κατηγορία των Περιφερειών Μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 1.378 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη 105.062.946 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι 88.000.000 ευρώ και δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη κατηγορία περιφερειών. Επομένως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή προς υποβολή αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού για την κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών, προσαυξημένου κατά 20%. Σήμερα θα υπενθυμίσουμε τα βασικά στοιχεία της δράσης Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, η οποία ενθαρρύνει μικρά επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ορίζονται αναλυτικά στη δημοσιευμένη πρόσκληση της δράσης.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, είναι:

1. Να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μία κατηγορία περιφέρειας.

2. Να έχουν τουλάχιστον μια πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

3. Να διαθέτουν και να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων) στον/στους επιλέξιμο/ους ΚΑΔ επένδυσης πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

4. Να έχουν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης.

5. Να λειτουργούν νόμιμα.

6. Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

7. Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του κανονισμού Ε.Ε. 1407/2013 (De Minimis).

8. Να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα.

Οπως αναφέρεται στα δημοσιευμένα στοιχεία, ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης κυμαίνεται από 30.000 έως και 200.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.

Η ένταση της ενίσχυσης ορίζεται στο 40%, με δυνατότητα προσαύξησης 10% στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες Πράσινης Μετάβασης (GREEN) σε ποσοστό 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Οι βασικές δαπάνες που καλύπτονται από τη δράση αφορούν:

1. Δαπάνες για κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις.

2. Δαπάνες εξοπλισμού.

– Εξοπλισμός (συμβατικές δαπάνες): παραγωγικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, λοιπός εξοπλισμός.

– Εξοπλισμός (GREEN): Για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης /εξοικονόμησης ενέργειας, εξοπλισμός κυκλικής οικονομίας, εξοπλισμός παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιoκατανάλωση.

3. Πιστοποίηση προϊόντων – υπηρεσιών – διαδικασιών:

– Πιστοποίηση και συμμόρφωση προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή και χωρών εκτός Ε.Ε.

– Πιστοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

– Πνευματική ιδιοκτησία – ευρεσιτεχνίες – μεταφορά τεχνογνωσίας.

4. Υπηρεσίες σχεδιασμού συσκευασίας – ετικέτας – branding.

5. Δαπάνες προβολής και εξωστρέφειας.

6. Συμμετοχή σε εκθέσεις.

7. Τεχνικές μελέτες. Περιλαμβάνουν:

– Τεχνικές μελέτες απαραιτήτως συνδεόμενες με δαπάνες των κατηγοριών 1,2 και 3,

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες, παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου.

8. Μεταφορικά μέσα (GREEN). Υποχρεωτικά ηλεκτρικά.

9. Μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων (νέο προσωπικό από 1 έως 3 ΕΜΕ).

10. Εμμεσες δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου).

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αξιολογούνται με τήρηση σειράς προτεραιότητας. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης στη διεύθυνση http://21-27.antagonistikotita.gr/.

Η πρόσκληση της δράσης θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού αποκλειστικά για την κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT