Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επενδύει σε startups

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επενδύει σε startups

Eπιδιώκει να αναπτύξει νέα φάρμακα αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες – Οι κινήσεις της Rafarm και της PharOS

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Tην «πόρτα» των startups έχει αρχίσει να χτυπάει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφού όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς στην «Κ» οι εταιρείες «διακρίνουν πλέον ευκαιρίες στον κλάδο της τεχνολογίας». Φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν σε ελληνικές ή ξένες startups φιλοδοξώντας να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους και να προχωρήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αξιοποιώντας την τάση διείσδυσης νέων τεχνολογιών στον ευρύτερο χώρο της υγείας.

Τέτοια είναι η περίπτωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Rafarm, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την ισραηλινή startup ΒΝS (BioNanoSim), που αξιοποιεί τη νανοτεχνολογία για την ανάπτυξη νέων οφθαλμικών προϊόντων.

Οι δύο εταιρείες συνήψαν συμφωνία για την ίδρυση μιας νέας ελληνικής εταιρείας οφθαλμικών προϊόντων, της BNS Ophthalmics, η οποία θα παράγει και θα διαθέτει εμπορικά οφθαλμικά φαρμακευτικά προϊόντα που αναπτύσσει η ΒΝS για την αντιμετώπιση αναγκών γύρω από τον κλάδο της οφθαλμολογίας. Η ισραηλινή startup ιδρύθηκε από τον καθηγητή Simon Benita και την εταιρεία τεχνολογίας Yissum του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Εκτός από την ανάπτυξη φαρμάκων, η BNS «ανασυνθέτει» υφιστάμενες θεραπείες αποτρέποντας την εμφάνιση παρενεργειών μέσα από την τοποθέτησή τους σε «νανοκάψουλες». Η εταιρεία θα υποστηρίξει τη νεοσύστατη BNSO με την πνευματική ιδιοκτησία της και την τεχνογνωσία της, ενώ η Rafarm έχει δώσει χρηματοδότηση διαθέτοντας παράλληλα τις υποδομές για την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Rafarm εξετάζει κινήσεις προς την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ δεν είναι απίθανο να προχωρήσει σύντομα σε κάποια σημαντική συνεργασία με μεγάλη εταιρεία. Η φαρμακευτική εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2027, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία του νέου κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης στην Παιανία –τα εγκαίνια του οποίου έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο–, νέα μονάδα παραγωγής στείρων ενέσιμων προϊόντων με σύγχρονο ρομποτικό εξοπλισμό, καθώς και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας. Ο κύκλος εργασιών το 2022 έκλεισε στα 119 εκατ. ευρώ και το 2023 η εταιρεία εκτιμά πως, λόγω και της αύξησης των εξαγωγών, θα ανέλθει στα 144 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον «καθαρό» κύκλο εργασιών (μετά τις επιστροφές rebate, clawback), αυτός φέτος θα κινηθεί περίπου στα 107 εκατ. ευρώ από περίπου 89,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Στην «κούρσα» των επενδύσεων σε νεοφυείς εταιρείες συμμετέχει και η ελληνική φαρμακευτική PharOS, η οποία όπως έγραψε και η «Κ» επένδυσε στην ελληνική startup Purposeful, εξαγοράζοντας παράλληλα ποσοστό από υφιστάμενους μετόχους όπως το Metavallon VC. Η PharOS, στην οποία έχει επενδύσει το ελληνικό fund Deca Investments –γνωστό για τις επενδύσεις του στη Viva και την Atlas Tapes–, απέκτησε υψηλό μειοψηφικό ποσοστό στην Purposeful, με τις δύο να προχωρούν σε στρατηγική συνεργασία.

Η startup ιδρύθηκε το 2018 από τους δρα Γιώργο Δρακάκη, Χαράλαμπο Χωμενίδη, δρα Γεωργία Τσιλίκη και τον καθηγητή Αριστείδη Δοκουμετζίδη και μέσα από την υπολογιστική πλατφόρμα της ανακαλύπτει επιπρόσθετες δράσεις των φαρμάκων που βρίσκονται ήδη στην αγορά, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών. Η επένδυση της PharOS έχει στόχο την επέκταση της ομάδας της Purposeful αλλά και τη διεξαγωγή περισσότερων δοκιμών σε προκλινικό και κλινικό στάδιο για υποψήφια φάρμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT